Nieuws Actueel

Nieuw: bruine poppen-winkel

Maxime Smit | Foto: Ernst Coppejans 11 januari 2016

Ellen Bruine Poppen

In Amsterdam-Noord opent volgende maand een winkel die alleen donkere poppen verkoopt, meldt Het Parool.

Ellen Brudet (49) stond eerder met haar gekleurde poppen en geboortekaarten met daarop donkere kindjes op de Van der Pekmarkt en op het Buikslotermeerplein. Nu komt er een permanente winkel in de Van der Pekstraat. De zaak opent op 14 februari, Valentijnsdag.

Coloured Goodies gaat de winkel heten, naar de gelijknamige webwinkel die Brudet runt sinds 2006. "Het is de eerste keer dat er een winkel als deze in Nederland opent. Hij móest er gewoon komen. En voor mij moest het in Amsterdam-Noord zijn. Daar ben ik geboren en ik wil wat betekenen voor Noord."

Fawaka of SurimanBij Coloured Goodies kun je terecht voor donkere poppen en donkere Barbies, maar ook voor poppenkleertjes in Afrikaanse dracht of met teksten als 'fawaka' of 'Suriman'.

"Toen ik klein was, was mijn moeder altijd op zoek naar een bruine pop voor mij. Die vond ze pas toen ik al negen was", zegt Brudet, die een blanke moeder en een Surinaamse vader heeft. Toen ze zelf kinderen kreeg, kon ze nergens geboortekaartjes vinden met een 'bruine baby'. "Toen heb ik ze zelf maar ontworpen."

Zwarte PietDe donkere poppen die Coloured Goodies verkoopt komen van een poppenfabrikant in Spanje, die ook blanke poppen maakt, maar Brudet koopt alleen de donkere poppen in. Een mevrouw uit de buurt - 'tante Annetje' - maakt de kleertjes.

Brudet zegt veel positieve reacties te krijgen als ze over haar aanstaande winkel vertelt en ook als ze op de markt staat, maar ze ziet wel dat het klimaat verhardt. "Als ik op de markt sta, krijg ik soms opmerkingen van mensen die zeggen: 'O, die poppen van jou mogen dus wel en Zwarte Piet mag niet?' Maar dan zeg ik: mijn poppen lijken toch helemaal niet op Zwarte Piet?"

VrijwilligDe winkel is een sprong in het diepe, want Brudet heeft er 'alles in gestopt wat ik heb'. Het budget is niet groot en zodoende is ze nog op zoek naar iemand die vrijwillig de website en webwinkel goed onderhanden kan nemen. Op de staan gaat niet goed meer, want Brudet heeft een longaandoening die het lastig maakt uren in de kou te staan. Zodoende kwam de winkel in de Van der Pekstraat als geroepen. "Bovendien, de Van der Pekstraat is zo'n leuke straat."

Brudets eigen kinderen hebben trouwens nooit met de donkere poppen gespeeld. "Het zijn jongens, ze vonden het niet interessant."