Actueel

BTL geeft met daktuinen veel terug aan de omgeving

beeld deondernemer
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

De opmars van het duurzame dak is logisch, vindt vestigingsmanager Frank ten Dam van BTL. De voordelen zijn immers aanwijsbaar. “Een daktuin houdt het hemelwater langer vast en zorgt ervoor dat er uiteindelijk minder water in de afvoer verdwijnt. Bovendien heeft het een isolerende werking: ’s zomers blijft het koeler, ’s winters hoef je minder te stoken. Bijkomend voordeel is dat zonnepanelen op een groen dak beter renderen. En tenslotte zorgt het voor biodiversiteit, goed voor bijvoorbeeld bijen en vlinders.”

Daktuin van 6.000 vierkante meter

De medewerkers van BTL zijn totaal vier weken bezig geweest met het 6.000 vierkante meter grote dak van HP Valves. Op een basis van wortelwerende dakbedekking is eerst een drainagebaan aangelegd die het water vasthoudt. Vervolgens bliezen ze een zes centimeter dikke mix van aarde en meststoffen op het dak. Daarin werden acht verschillende soorten vetplanten, kruiden en grassen geplant.

Lees verder onder de advertentie

Minder ziekteverzuim

Een daktuin vergt een investering van een pandeigenaar. Maar daar krijg je volgens Ten Dam veel voor terug, ook geld. “Waterschappen en gemeenten hebben allerlei subsidiemogelijkheden. Daarnaast is bewezen dat een mens zich prettiger voelt door meer groen in hun omgeving. Dat heeft weer positieve effecten op het ziekteverzuim en zorgt voor hogere productiviteit. Zeg nou zelf: het is toch veel fijner om vanuit de gang of je kantoor uit te kijken op een tuin in plaats van een saai zwart dak?”

Even pauzeren in de daktuin

Lees verder onder de advertentie

BTL Realisatie heeft op diverse plekken in Oost-Nederland extensieve en intensieve daktuinen aangelegd. In het laatste geval zijn de tuinen ook geschikt om in te recreëren, zoals op het woonzorgcomplex De Klokstee in Hengelo. Daar is op het dak een bijna zestig centimeter dikke leeflaag voor de planten aangebracht, net als in een normale tuin. Ook het gemeentehuis in Hardenberg, winkelcentrum De Klanderij in Enschede en de rechtbank in Zwolle beschikken over zo’n intensieve daktuin.

Twentse Duurzame Bedrijven

Tijdens het Business Festival op 20 april 2017 maakt De Ondernemer bekend welk bedrijf zich het meest duurzame bedrijf van Twente mag noemen.

Lees verder onder de advertentie

> Lees meer over het Business Festival

In de serie Twente Duurzaam verscheen eerder:

> Tonzon uit Enschede scoort met thermokussens> Bij Hotel De Wilmersberg gaat het om bewustwording> Schröder Vastgoed denkt op een andere manier> De gebroeders Van der Geest vervullen een pioniersrol in duurzaamheid> Nieuwe fabriek Jalo Biopellets maakt vanaf 2018 brandstof van afvalhout

Lees verder onder de advertentie