Nieuws Actueel

BTN zet rechtszaak tegen Enschede door

De brancheorganisatie voor thuiszorg BTN zet haar rechtszaak tegen de gemeente Enschede definitief door. Ze vindt dat de gemeente in strijd handelt met de aanbestedingsregels door de Stichting Familiehulp, in het leven te roepen door het bedrijf Buurtzorg, aan te wijzen als opvolger van het failliete TSN.

Van onze redactie 8 april 2016

Thuiszorg Thinkstock 2

Woensdag verstreek formeel het ultimatum dat BTN had gesteld. Binnen een week kon Enschede nog terugkomen op haar besluit rondom Buurtzorg. De gemeente stuurde woensdagavond nog een reactie, maar de inhoud deed BTN niet van gedachten veranderen.

SpelregelsDe spelregels van de aanbesteding luiden dat na een faillissement van een zorgaanbieder het werk wordt aangeboden aan andere bestaande zorgaanbieders, aldus BTN. Enschede zou dat niet hebben gedaan. "Daar komt nog bij dat Enschede Buurtzorg al 130.000 euro subsidie heeft toegezegd. Voor andere partijen is nu een tweede subsidiepot in het leven geroepen, maar dat is een gelegenheidsmaatregel. Er is geen eerlijk speelveld geweest", zegt woordvoerder Hans Buijing van BTN. Eis in kort geding is dat Enschede niet in zee gaat met Familiehulp.

25 aprilBTN dringt er bij het kantongerecht op aan dat het geding voor 25 april plaatsheeft, omdat dan de termijn van zes weken afloopt waarin de medewerkers van TSN hun salaris via het UWV krijgen doorbetaald.

Behalve die van BTN, is er een tweede kort geding van lokale zorgaanbieders tegen de gemeente. De BTN-woordvoerder verwacht dat beide zaken in één zitting worden behandeld, met afzonderlijke eisers.