Nieuws Actueel

Burning Man festival strijkt neer op de Veluwe

Het is één van de meest bizarre festivals ter wereld. Ieder jaar verrijst midden in de Black Rock Dessert het wereldberoemde Amerikaanse festival Burning Man. Op de Veluwe verrijst volgende maand een kleine broer: Where the sheep sleep.

Judah Bolink 15 juni 2016

Burning Man

Eigenlijk had de organisatie van de Nederlandse tak van het festival de locatie nog liever even geheim willen houden, schrijft De Stentor. Het was de bedoeling om slechts een paar dagen van tevoren de plek aan festivalgangers mee te delen, waarschijnlijk vooral bedoeld om pottenkijkers te weren. Maar uit een vergunningsaanvraag die onlangs is gepubliceerd door de gemeente Barneveld, blijkt dat het evenement eind juli moet gaan plaatsvinden aan de Duinweg, net buiten het Veluwse dorp.

GedachtegoedVeel meer dan dat Burning Man Netherlands het 'gedachtegoed van het Amerikaanse festival wil overbrengen naar Nederland', heeft de organisatie niet bekendgemaakt. Een bestuurslid van de stichting geeft aan dat de organisatie sinds de eerste aankondiging is overspoeld met reacties. "We hebben het ontzettend druk op dit moment. We zullen later meer bekendmaken."

Festival der festivalsBurning Man heeft in Amerika naam gemaakt als het festival der festivals. Het evenement ontstond in 1986 bij wijze van grap, toen een aantal vrienden op het strand van San Francisco een grote pop verbrandde. Dit leidde tot een jaarlijks ritueel, waar steeds meer mensen op afkwamen. Het strand werd te klein en er werd uitgeweken naar de woestijn.

Bizar evenement Tegenwoordig is Burning Man één van de meest bizarre evenementen ter wereld: ieder jaar verrijst midden in de Black Rock Desert een soort surreële stad, opgebouwd door zo'n 50.000 'inwoners' die een tijdelijke gemeenschap vormen. De bezoekers zijn zelf grotendeels verantwoordelijk voor de invulling van het programma en delen hun eten, water en alles wat nodig is om zeven dagen Burning Man te overleven. Het gedachtegoed drijft op tien principes, waarvan zelfexpressie, saamhorigheid en een stelsel waarin geven belangrijker is dan nemen, de belangrijkste zijn.

Where the Sheep Sleep in Kootwijk moet van 29 tot 31 juli gaan plaatsvinden. De organisatie wil maximaal 750 bezoekers toestaan, waarvan er 500 op het terrein kunnen overnachten.