Nieuws Actueel

Busontwikkelaar laat zich niet afremmen

Erwin Blatter | Foto: Menno Boon 5 februari 2016

Peter bijvelds 1065

Peter Bijvelds (37) is directeur van Ebusco, een Helmonds bedrijf dat een elektrische bus op de markt zette die 300 kilometer kan rijden, zonder tussentijds opladen.

1 Uitgelachen

"Toen ik in 2010 zei dat ik een elektrische bus ging ontwikkelen voor stadslijndiensten, werd ik uitgelachen en voor gek verklaard. Iedereen zei: ‘Je kunt maximaal 50 kilometer rijden met zo’n bus voordat hij weer moet worden opgeladen.’ Twee jaar later op de International Motor Show was de Ebusco 1.0 er, het eerste type dat 230 kilometer kan rijden op een batterij."

2 Erkenning

"De Ebusco is even duur als een dieselbus, maar heeft nul uitstoot. Met het 2.0-type halen we zelfs 300 kilometer in de stad. Voor dit model ontvingen we in 2015 de European Bus Award, de internationale erkenning waarvoor we hebben gestreden."

3 Eigen koers

"Ondanks alle tegenwerking en scepsis van de gevestigde orde heb ik me nooit laten afremmen. Ik ben altijd mijn eigen koers blijven varen en ben doorgegaan met ontwikkelen."

Na enkele jaren in de im- en export van auto’s maakte Peter in China kennis met elektrisch rijden. In 2012 resulteerde dat in de oprichting van Ebusco, fabrikant van elektrische bussen.