Nieuws Actueel

Buurtsuper als moderne weldoener

Diede Hoekstra 4 januari 2016

Buurtsuperalsmoderneweldoener1065

De buurtsuper als maatschappelijk weldoener. Steeds vaker zetten supermarkten zich in voor de leefbaarheid in de wijk, het verenigingsleven en de minderbedeelden. In vrijwel elke supermarkt worden acties georganiseerd, schrijft het Eindhovens Dagblad.

Van een oproep tot het kopen van producten voor de Voedselbank tot het verzamelen van statiegeldbonnetjes voor lokale verenigingen of een ziek kind. In een tijd dat sponsors moeilijker te vinden zijn, blijft de super een zekerheidje. Ondernemers zien het aantal aanvragen dan ook gestaag stijgen. Bijna dagelijks krijgen zij verzoeken van stichtingen, goede doelen, verenigingen en klanten met initiatieven voor de buurt. Het mes snijdt aan twee kanten, want voor de supermarkten zelf is het een mooie manier om zich te profileren en klanten te binden. En dat kunnen ze delen op Facebook.Sommige acties worden door ketens zoals Albert Heijn en Jumbo landelijk gecoördineerd. Jan Linders heeft in 2013 zelfs een eigen fonds opgezet. Iedere vestiging mag een eigen goed doel uitkiezen. De supermarkt doneert zelf en de filialen mogen middels acties bijdragen. Sinds de oprichting werd er al bijna 360.000 euro opgehaald.De meeste initiatieven ontstaan echter door lokale samenwerking. Marcel Verhoeven, eigenaar van de Plus Supermarkt in Son investeerde vorig jaar flink in een actie rond het 75-jarige bestaan van voetbalclub SBC. Hij zette alle leden (ruim duizend) op de foto en liet ruim een miljoen voetbalplaatjes drukken. Ieder lid kreeg een plakboek en de plaatjes kregen ze vervolgens bij de boodschappen. "Het heeft me ongeveer 23.000 euro gekost", vertelt Verhoeven. "Voor mij is het een manier om mijn winkel te onderscheiden van de Albert Heijn en de Jumbo. Qua prijzen zijn de verschillen te verwaarlozen dus je moet klanten op een andere manier lokken."Bij de Albert Heijn in Gemert komen wekelijks meerdere verzoeken binnen. "Ik zeg bijna nooit nee", zegt bedrijfsleider Arjan de Vries. "Voorwaarde is wel dat het initiatieven zijn van mensen uit het dorp. De afgelopen dagen stond er een oliebollenkraam voor de deur. Een inzameling voor Alpe d'HuZes. Ook bij de embalagemachine staat altijd een ton waar klanten hun flessenbon kunnen doneren aan een goed doel. In een paar weken tijd levert dat soms wel duizend euro op."En dat zijn dan alleen nog maar de acties die hem zelf niets kosten. "Mijn bijdrage lever ik bijvoorbeeld aan sportverenigingen in het dorp. Non-profitorganisaties krijgen hier tien procent korting en één keer per jaar gaat mijn personeel met prikstokken het dorp in voor een grote schoonmaak."

TelefoonOok bij Mireille Withagen, filiaalmanager van de Albert Heijn aan de Leenderweg in Eindhoven gaat bijna dagelijks de telefoon. "In principe werk ik alleen mee aan initiatieven die iets bijdragen aan de buurt. Ook de Voedselbank is één keer per jaar welkom bij de Albert Heijn. En dan stel ik wel duidelijke spelregels op. Ze moeten er representatief uitzien en klanten mogen niet het gevoel krijgen dat ze verplicht zijn om iets te doneren."Withagen vindt het niet meer dan logisch dat ze als supermarkt iets bijdragen. "Mensen komen hier vaak dagelijks hun boodschappen doen, dan wil je ook wel eens iets terugdoen." Dat het een manier is om je als supermarkt te profileren, erkent ze ook. "Maar we doen ook heel veel zonder daar publiciteit aan te geven."In Dommelen weten verenigingen en goede doelen Bernd Korner van de Plus goed te vinden. "Ik sponsor vooral met producten. Volgende week de fietsclub met stroopwafels en peperkoek en elke week gaan er restanten naar de Voedselbank. Artikelen die over zijn na Sinterklaas en kerst en vleeswaren die tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen."Het kost Korner zo'n 25.000 euro per jaar, maar wat het hem zelf oplevert, is volgens Korner moeilijk te meten. "De reacties zijn ook heel verschillend. Sommige vragen om geld en dan hoor je nooit meer iets. Bij anderen krijg je een week later een stapel tekeningen van kinderen als bedankje."Vooral de verzoeken om contante bedragen nemen volgens Korner toe. "Je ziet dat steeds meer bedrijven terughoudend zijn qua sponsoring. Dan kloppen ze vaker bij ons aan omdat hier meestal wel iets te halen is."

ImagoWat doet al die weldoenerij nou met het imago van de supermarkt? Volgens imagodeskundige Rudy van Belkom is het vooral bij goede doelen lastig. "Klanten verwachten dat je het doet, maar ze geloven het vaak niet. Het is natuurlijk altijd de vraag in hoeverre de actie oprecht is of dat het vooral een marketinginstrument is. Een logische gedachtegang maar eigenlijk maakt het niet uit. Het effect is hetzelfde. De consument van nu is kritisch en sceptisch als het gaat om maatschappelijke acties. Voor ondernemers is het een paradox. Hoe harder ze roepen dat hun acties oprecht zijn, hoe ongeloofwaardiger ze worden."

Dat steeds meer supermarkten zich inzetten voor de medemens heeft volgens Van Belkom te maken met het besef dat maatschappelijk verantwoord ondernemen de hype voorbij is. "Het hoort er tegenwoordig gewoon bij en het biedt ook kansen. Om je als winkel te onderscheiden bijvoorbeeld. Dat is op prijs steeds moeilijker."RolBij veel acties heeft de supermarkt vooral een faciliterende rol. Ze bieden ruimte aan organisaties of roepen klanten op een product extra te kopen voor de Voedselbank. "Maar tijd is ook geld", zo stelt Van Belkom. "Ze moeten contact leggen met de goede doelen en zorgen dat de spullen ook op de goede plek belanden. Soms moeten ze hun acties ook nog achteraf verantwoorden."Wat betreft het imago doen ondernemers er volgens Van Belkom goed aan om zich maatschappelijk te profileren met iets dat past bij het bedrijf. "Bij een bank is het bijvoorbeeld logisch dat ze iets doen rond financiële dienstverlening. Bij supermarkten zou je kunnen denken aan het overdragen van kennis rond logistiek. Daar lopen supermarkten in voorop."