Nieuws Actueel
Opsteker voor BV Nederland: we zijn de meest concurrerende economie van Europa
Het Nederlandse bedrijfsleven mag tevreden zijn. Ons land is gestegen naar de vierde positie op de Global Competitiveness Index. Daarmee is Nederland de meest concurrerende economie in Europa. Toch zijn er nog wat beren op de weg zoals een nijpend tekort aan het juiste personeel, zo blijkt uit ‘The Global Competitiveness Report 2019’.

Een medewerker van het logistieke centrum van bol.com (archiefbeeld). Onze economie doet het erg goed, maar het juiste personeel wordt steeds zeldzamer (foto: Koen van Weel/ANP).
Het rapport is afkomstig van het World Economic Forum (WEF), de jaarlijkse graadmeter van internationaal concurrentievermogen uitgevoerd onder 141 landen. Het Amsterdam Centre for Business Innovation van de Universiteit van Amsterdam (UvA), onder leiding van Prof. dr. Henk Volberda, is partnerinstituut van het World Economic Forum en verzamelde de gegevens voor Nederland.
Duitsland en Zwitserland voorbij
Nederland is van de zesde naar de vierde plaats gestegen en daarmee Zwitserland (vijfde) en Duitsland (zevende positie) voorbij. Hierdoor is ons land nu de meest concurrerende economie in Europa. Wereldwijd zijn alleen Singapore, de Verenigde Staten en Hong Kong concurrerender.
''In vergelijking met andere Europese landen heeft Nederland een uitstekende voedingsbodem om in de toekomst succesvol te concurreren''
Volberda: ,,Nederland heeft een zeer open dynamische economie die volop profiteert van economische groei. Ons land heeft een hoogwaardige fysieke en digitale infrastructuur van wereldklasse, een stabiel macro-economisch beleid, een efficiënte overheid met goed functionerende instituties en een zeer goed opgeleide beroepsbevolking. In vergelijking met andere Europese landen heeft Nederland een uitstekende voedingsbodem om in de toekomst succesvol te concurreren.’’
Groei van innovatieve bedrijven
Nederland heeft volgens Volberda uitstekende instituties, in het bijzonder als het gaat om ‘checks and balances’ (juridische onafhankelijkheid, persvrijheid, openheid van de overheid), bescherming van intellectueel eigendom, ethiek en transparantie. Maar de Nederlandse economie is bovenal ook zeer dynamisch.
Lees ook: Swapfiets en Super-Surf in race voor Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie
,,Er zijn in Nederland steeds meer innovatieve bedrijven die groei realiseren en die disruptieve technologieën en nieuwe business modellen omarmen. De Nederlandse bedrijven zijn ook veel minder hiërarchisch geworden en kunnen zich gemakkelijker aanpassen aan de economische dynamiek.’’
Gebrek gekwalificeerd personeel remt groei
Nederland heeft volgens het rapport een goed opgeleide beroepsbevolking en staat op het gebied van onderwijs en vaardigheden op de vierde plaats. Er is echter een steeds groter wordende mismatch tussen het arbeidsaanbod en de vraag in Nederland, zegt Volberda.
''Om toekomstige groei te bestendigen zou er meer moeten worden geïnvesteerd in opleiding en vervolgonderwijs''
,,Bedrijven komen steeds moeilijker aan goed opgeleid personeel en het bestaande personeel is vaak onvoldoende bij- of herschoold. In 2022 verwacht het WEF dat de helft van de beroepsbevolking fundamenteel nieuwe vaardigheden en kennis nodig heeft. Om toekomstige groei te bestendigen zou er meer moeten worden geïnvesteerd in opleiding en vervolgonderwijs. Nederland zou hier een voorbeeld kunnen nemen aan Finland en Zwitserland.’’