Nieuws Actueel
BVA Commerciële veiling: op de veiling mag koopje wat kosten
'Online veiling van sanitair, outdoor spa's, etc. Kijkdag aan De Reulver 88 in Enschede'. Deze advertentie staat geregeld op de website van het grootste onlineveilinghuis van Nederland, BVA Auctions in Amersfoort. Gisteren was aan De Reulver weer zo'n kijkdag van sanitair, waar enige tientallen particulieren op afkwamen. De meesten waren in de veronderstelling dat het een faillissementsveiling betrof, maar dat is allerminst zo. Marco van Weerd uit Deurningen, de opdrachtgever van de veiling, verdient gewoon zijn brood met deze vorm van handel.

Oneerbiedig gezegd speelt het concept in op die typisch Nederlandse liefhebberij: op koopjes jagen. De werkwijze is simpel. Van Weerd huurt de kale opslaghal aan De Reulver van Hennie Hendriks (van de zonweringen) en houdt hier eens in de pakweg vijf weken een kijkdag. Die wordt ruim van tevoren aangekondigd op diverse websites op het internet, behalve de site van BVA bijvoorbeeld ook op faillissementsdossier.nl Van Weerd zorgt voor de kavels (artikelen die hij overal vandaan ïmporteert) en levert de tekstomschrijvingen en foto's voor het internet. Hij bepaalt ook de startbedragen waarop mensen gedurende een week verder kunnen bieden. "Ik begin zo laag mogelijk, om het biedingsproces te stimuleren." Hoge marges zegt hij niet nodig te hebben. "Ik heb geen personeel en nauwelijks andere kosten. Alleen de huur van dit pand en de vergoeding voor BVA."
VeilingStel, een bepaald soort douchecabine is bij een bouwmarkt te koop voor 400 à 500 euro. "Dan zet ik de veiling in op 200 euro en ik lever nog betere kwaliteit ook. Ik richt me op het midden tot hogere segment. " Zo heeft hij deze veiling een aantal populaire vrijstaande ligbaden. De inzet is bepaald op 500 euro. Daar komen nog wel btw (21 procent) en veilingkosten (16 procent) overheen. Al met al kost zo'n bad, als er geen hoger bod wordt uitgebracht, ongeveer 800 euro. Dat is heel wat goedkoper dan de duizenden euro's in een winkel. Een koopje mag wat kosten...
BVAVeilinghuis BVA organiseert de veiling van a tot z, inclusief publiciteit en facturatie. BVA is altijd aanwezig bij een kijkdag om bezoekers uit te leggen hoe het werkt en om toezicht te houden. "Het is wel onze naam waaraan een veiling wordt gekoppeld", aldus medewerker Niek Sanders uit Nijmegen. Handeltjes onder tafel tijdens een kijkdag, buiten BVA om, zijn uit den boze.
20 procent van de veilingen die BVA houdt betreft faillissementen, de rest is vrijwillige (commerciële) veiling. Hoewel kijkdagen door digitalisering niet meer van deze tijd zijn houdt Marco van Weerd er aan vast. "Zeker bij grote aankopen willen mensen spullen graag eerst zien en aanraken." Voor zover mogelijk dan, want hij heeft veel klanten in het buitenland. "Ik heb eens een jacuzzi van 15.000 euro verkocht, gewoon via de site!"
Foto: Marco van Weerd (R) van BVA geeft uitleg aan Manja Windmuller en Wim Mol (Reinier van Willigen)