Nieuws Actueel

Cabaretier Thijs van de Meeberg maakt zijn debuut

Cabaretier Thijs van de Meeberg uit Den Bosch probeert dit weekend zijn eerste avondvullende show uit in zijn eigen stad, in de Verkadefabriek.

Dieter van den Bergh | Foto: Thijs van de Meeberg 6 oktober 2016

Thijs van de meeberg1 1

Een rascabaretier is opgestaan, overrompelende entree in cabaretwereld! Zo werd er geschreven nadat Thijs van de Meeberg vorig jaar zowel de jury- als publieksprijs op het Leids Cabaret Festival won, net als eerder Lebbis & Jansen, Sanne Wallis de Vries, Najib Amhali, Micha Wertheim, Javier Guzman en Katinka Polderman.

Is het een vloek of een zegen, zo'n prijs? Thijs van de Meeberg aarzelt, heel even. ,,Ik ben in 2014 afgestudeerd aan de Koningstheateracademie, maar met zo'n kleinkunst-hbo-diploma loop je niet zomaar het podium op. Zonder het festival had ik nu niet zo'n goed impresariaat en niet zo'n lange toerlijst gehad. Van de andere kant schept het natuurlijk ook wel hoge verwachtingen."

Try-outs

Van de Meeberg is in de Verkadefabriek in Den Bosch met een technicus de lampen aan het 'inhangen' voor zijn eerste avondvullende voorstelling Er mag gedanst worden, die hij hier vrijdag en zaterdag voor het eerst uitprobeert. Zijn regisseurs komen later langs: ex-Bloeiende Maagd Anemoon Langenhoff en Pieter 'Radio Bergeijk' Bouwman. De eerste kent hij nog van een CKE-cabaretcursus in Eindhoven, de tweede als docent van de Koningstheateracademie. Bouwman regisseerde bovendien zijn prijswinnende voorstelling Vleesgeworden.

Direct na het winnen van het cabaretfestival zegde Van de Meeberg zijn baantje in de Bossche horeca op en werd 'zzp'er in de podiumkunsten'. Met 'een berg administratie' als gevolg. Ineens moest hij facturen gaan schrijven, een KvK- en btw-nummer hebben. ,,Maar het voelt goed dat dit nu officieel mijn werk is, een droom is uitgekomen." Al zal er af en toe ook geschnabbeld moeten worden, want van cabaret in het theater alleen kan hij niet leven.

Schrappen

Veel is nieuw voor de Bosschenaar, zoals try-outen. ,,Ik heb geen idee wat er tijdens die tien try-outs allemaal gaat gebeuren. De voorstelling zal in elk geval aangescherpt moeten worden. Ik heb nu een mooie eerste versie liggen, maar die is veel te lang. Ik durf zelf niet goed te schrappen."

Van de Meeberg, in 1988 geboren in Woudenberg, opgegroeid in Nuenen, is geen stand-upper zoals bijvoorbeeld Ronald Goedemondt. ,,Razendknap zoals hij grappen afvuurt, dat kan en durf ik niet." Hij past meer in de traditie van Youp van 't Hek en Freek de Jonge, cabaretiers annex conferenciers met een verhaal, inspiratoren voor hem. Het verhaal van Er mag gedanst worden: ongevraagd verzeild raken in een dilemma. ,,Een onbekend iemand vroeg me ooit of ik voor hem geld kon pinnen, hij zou het 's avonds thuis meteen overmaken. Dat sta je voor een dilemma, vertrouwen of niet? Dat thema vond ik interessant om helemaal uit te werken, tot aan de vluchtelingencrisis toe. Dat is ook een dilemma waar niemand op zit te wachten. Als cabaretier ben je eigenlijk verplicht om er iets mee te doen, vind ik."

'Mooi, groot onderwerp', reageerde regisseur Bouwman, 'maar wat heeft het te maken met jezelf?' ,,Toen ben ik terug gegaan naar mijn tijd bij scouting Rudyard Kipling in Nuenen. Ik heb daar lang bij gezeten en ben ook nog vier jaar leider geweest bij de Verkenners. Daar leer je over goed en kwaad en je maakt een belofte dat je anderen zo veel mogelijk zult helpen. Dat zit er nu ook in."

Première

Op 25 november gaat zijn show in première in Leiden. Het liefst had hij dat in Eindhoven gedaan, zijn 'moederstad' en de stad van 'zijn' PSV. Maar dat vond zijn impresariaat voor de pers een beetje ver weg. '020' was voor hem geen optie, dus werd het de Leidse Schouwburg. ,,Schitterende zaal in de oudste schouwburg van Nederland. Ik voel me daar thuis, alsof ik er mijn carrière ben begonnen. Wat natuurlijk eigenlijk ook zo is."

Thijs van de Meeberg, Er mag gedanst worden (try-outs), o.a. 7 & 8 oktober (20.00u), Verkadefabriek Den Bosch; 11 oktober De Schalm Veldhoven (20.30u); 11 november De Ruchte Someren.