Nieuws Actueel

Cafébaas Palladium en Heineken voor de rechter

Verliest het Leidseplein na club Nacional weer een horecamonument? Of heeft Palladium decennialang voor een appel en een ei in een pand aan het caféwalhalla gezeten? In Het Parool komen beide partijen aan bod.

Herman Stil (Het Parool) / redactie De Ondernemer 3 oktober 2016

Palladium cafe heineken ruzie

Vijfduizend euro: zoveel betaalt Palladium al tientallen jaren maandelijks aan Heineken. De brouwer is behalve bierleverancier ook eigenaar van het pand aan het Kleine-Gartmanplantsoen, waar de bar annex restaurant annex club sinds 1986 is gevestigd.

Vijfduizend euro is 'totaal niet marktconform meer', vindt Heineken. "We proberen daar al sinds 2014 met de eigenaar een oplossing voor te vinden," zegt een woordvoerder van Heineken Nederland. "Maar daar staat hij niet voor open."

Dat klopt, zegt Gideon Voornveld, de manager van de club namens eigenaar Ed Pool. "Iedereen denkt maar dat de Leidsepleinbuurt een horecawalhalla is. Maar naast ons is de Nacional binnen twee jaar dichtgegaan, ondanks een miljoenenverbouwing. Little Buddha ging twee jaar geleden failliet. Als zelfs een sterke internationale keten het hier niet redt, hoe kan je dan spreken van marktconforme prijzen?"

En dan wil Heineken volgens hem ook nog eens de huur verhogen als net de straat openligt voor een jarenlange verbouwing van het Leidseplein en omstreken. "Daar gaan we veel last van krijgen," zegt Voornveld.

Fietskelder"Hier pal voor de deur gaan ze graven voor een fietskelder. Heineken zorgt straks zelf voor nog meer overlast door de Heinekenhoek te slopen en te herbouwen. Op een ongelukkiger moment kan je niet met een huurverhoging komen."

Robert Domhof van belangenverenging Uitgaansgebeid Leidsebuurt kent geen andere gevallen van huuringrepen. Wel ziet hij ook dat de caféomzetten in de Leidsebuurt onder druk staan. "We merken nu al dat de brug over het Singel eruit ligt," zegt straatmanager Robert Domhof, "en dan moeten de werkzaamheden op en om het plein nog beginnen. Dat nodigt allemaal niet uit om op een terrasje te gaan zitten."

Voornveld erkent dat de huur al jaren 60.000 euro per jaar bedraagt. "Maar Palladium heeft ook al dertig jaar een relatie met Heineken. Omdat het hun pand is, zijn wij ook verplicht hun producten af te nemen. Daardoor krijgen wij nauwelijks inkoopkorting, die we wel zouden krijgen als we vrij zouden zijn."

"We willen best praten over de huur en de inkoop. we hebben tot twee keer toe een voorstel gedaan. maar daarop heeft Heineken niet eens gereageerd. Wat voor een relatie is dat dan?"

"We hebben het gesprek altijd op correcte manier proberen te voeren," zegt de Heinekenwoordvoerder. "Helaas stond Pool daar niet voor open." Daarop stapte de brouwer naar de rechter. Die vroeg om een oordeel van een onafhankelijk taxateur, uit te kiezen door beide kemphanen.

Aan de hand van drie cafés op het Leidseplein en twee op het Kleine-Gartmanplantsoen kwam de deskundige op een advieshuur van 132.500 euro. "Dat is dus niet wat wíj vragen," zegt de Heinekenwoordvoerder, "maar wat normaal is voor deze buurt."

Hoog spel"Heineken weet precies hoe met dit bijltje moet worden gehakt," werpt Voornveld tegen. "Wij niet. We hebben pas laat doorgekregen hoe hoog dit werd gespeeld." Maar zowel bij de rechter als in hoger beroep kreeg Palladium al nul op rekest.

Binnenkort staan de twee weer voor de rechter, die dan zal bepalen of de nieuwe huurprijs eerlijk is. "Als dat zo is, dan zie ik het somber in voor Palladium. In combinatie met alle opbrekingen zal het dan heel moeilijk worden."

"Onze deur staat nog altijd open," zegt de Heinekenwoordvoerder. "Maar als Pool hem dicht blijft gooien dan laten we het aan de rechter. We hopen nog steeds dat het niet zover hoeft te komen."