Nieuws Actueel
Café durft niet meer open te blijven in 'bouwval'
Het valt hem zwaar om erover te praten. Maar hij kon simpelweg niet anders dan de deuren van zijn kroeg te sluiten, vertelt Paul van der Velden van café De Broertjes in Waalwijk aan BN/De Stem.
Vorige week zondag was de laatste keer dat de kroeg aan de Putstraat open ging. Volgens Van der Velden schort er zo veel aan het pand, dat hij het niet langer vertrouwde. ,,Het dak is niet goed, de muren niet. Eén van mijn vaste gasten vroeg me laatst grappend; 'Paul, wanneer hou je op met het vasthouden van die balken?' Met eenvoudig lapwerk konden we het pand niet meer redden.''
Juridische strijdMaandenlang is hij al verwikkeld in een juridische strijd met de verhuurder van het pand, drankhandel Harry de Louw bv. De kroegbaas heeft het bedrijf in gebreke gesteld omdat noodzakelijk onderhoud uitbleef. Van der Velden betaalt sinds zes maanden geen huur meer. De verhuurder, die zelf niet wil reageren, probeert via de rechter aan zijn gemiste inkomsten te komen.
OntruimdDe problemen ontstonden toen in april vorig jaar de kroeg moest worden ontruimd, nadat drie mensen om mysterieuze redenen onwel werden. ,,Er hing een vanille-achtige geur'', zei Van der Velden destijds. ,,Kriebels. Alsof je continu poedersuiker inademt.'' De slachtoffers werden opgevangen in het ziekenhuis. De exacte oorzaak werd nooit gevonden. Het incident hakte erin.
GaslekTwee weken later liet Van der Velden een nieuwe keuken plaatsen. Tijdens die verbouwing ontdekten bouwlieden een groot gaslek. De kroegbaas legde de schuld bij de verhuurder en wilde zijn huur niet meer betalen totdat het achterstallig onderhoud was gepleegd. Niet lang daarna bood het bedrijf het pand te koop aan. Van der Velden had interesse, maar liet eerst een bouwkundig onderzoek doen.
De resultaten logen er niet om, vertelt Van der Velden. Het pand bleek volgens hem een bouwval. ,,De economische waarde is nul komma nul. Het dak staat op instorten, de muren brokkelen af.''
EmotioneelOnderhandelingen met de eigenaar leverden niks op. Toch was het geen makkelijk besluit om de zaak helemaal dicht te gooien. ,,Ook gasten zijn emotioneel.''
Wat Van der Velden nu gaat doen, weet hij niet. Hij sluit niet uit dat hij ooit weer in de horeca belandt. ,,Het is een mooi vak.''