Nieuws Actueel
Café in Losser moet tent even sluiten
De gemeente Losser heeft van grand café Smit aan de Brinkstraat geëist dat de grote feesttent achter het bedrijf voor een paar dagen afgebroken moest worden. Dat is inmiddels gebeurd. De tent is ook alweer opgebouwd.

Herman Poorthuis, eigenaar van grand café Smit, had toestemming de tent dertig dagen neer te zetten. Aangezien de tent er al voor de jaarwisseling stond, was die periode bijna afgelopen. Gevolg zou zijn dat Smit tijdens het altijd drukke carnavalsweekeinde niet over de tent kon beschikken. Enige oplossing was de tent af te breken en later weer op te bouwen zodat de limiet van dertig dagen niet gehaald wordt.
Wet„We hebben nu eenmaal te maken met regels en wetten in ons land”, stelt burgemeester Michael Sijbom. „In de wet staat dat zo’n tent maximaal dertig dagen in het jaar mag staan. Smit ging daar overheen, vandaar dat we hebben moeten ingrijpen.”
De burgemeester beseft dat hij zich daarmee formeel opstelt. „We hebben nog naar een oplossing gezocht maar die was op korte termijn niet voorhanden. Wel hebben we met Poorthuis afgesproken dat we voor volgend jaar samen naar een oplossing gaan zoeken om deze voor alle partijen onwenselijke situatie te voorkomen.”
AfbrekenVolgens Sijbom bepaalt de wet dat een tijdelijke feesttent maximaal dertig dagen in het jaar mag staan. „In het geval van Smit was de periode van de jaarwisseling tot en met carnaval langer dan dertig dagen. Dat zou betekenen dat hij tijdens het carnavalsweekeinde geen tent zou hebben. Dat was een situatie die niemand wil, vandaar dat de oplossing is gevonden dat Poorthuis de tent heeft afgebroken en later weer heeft neergezet.”
Sijbom snapt dat dat tot extra kosten leidt. „We zijn hem daarom zoveel mogelijk tegemoet gekomen. Zo heeft hij de vloer van ons mogen laten liggen. Ook de opslag van de tent mocht op eigen grond. Maar de wet dwingt ons op deze manier te handelen, anders kon het niet.”
Langer dan een maandIn het geval de tent langer dan dertig dagen zou mogen staan, gelden andere voorschriften, legt Sijbom uit. „Dan is er sprake van een bouwwerk, en moet er bijvoorbeeld een bestemmingsplan komen en worden er veel strengere eisen gesteld aan de tent.”
Herman Poorthuis van grand café Smit stelt zich in een reactie terughoudend op. „Ik vind het jammer dat het op deze manier heeft moeten gebeuren. Volgens mij waren er wel andere oplossingen mogelijk geweest. De afgelopen twee jaar bijvoorbeeld kon het wel.”
OplossingDe horeca-ondernemer die samen met Marco Padberg van ’t Raedthuys ook de grote feesttent op het Raadhuisplein exploiteert, is in elk geval blij met de toezegging van de burgemeester binnenkort met elkaar in gesprek te gaan om een oplossing voor volgend jaar te vinden. „Deze manier heeft mij veel geld en moeite gekost.”
Foto: Pixabay