Nieuws Actueel

Café Thoms heeft het beste terras van de regio Rotterdam

Café Thoms aan de Meent in Rotterdam is dit jaar het beste terras van de regio. De service bij de winnaar van de AD Terrassentrofee is er goed, de kwaliteit dik in orde en het personeel weet er van wanten.

Anton Slotboom | Foto: Frank de Roo 31 augustus 2016

Thomsterrasmeent3008 FDR3

De jury van de AD Terrassentrofee bezocht deze zomer bijna twintig terrassen, van hartje Rotterdam tot diep in de Hoeksche Waard. Anoniem en zonder aankondiging. Wat al snel opviel: deze regio heeft enorm veel prachtige plekken met een terras. Vooral aan het water is er volop te kiezen. Lelijke terrassen kwamen we niet tegen.

Op een terras als dat van Nonna in ’s-Gravendeel kunnen gasten kruiden plukken. Dat past in een trend: gasten eisen steeds meer beleving. Een simpel terras met wat stoelen en tafels is niet genoeg. Er moet uitzicht zijn, een fijn muziekje als het kan, wat te beleven, een bijzondere kaart.

Eigen bier

Thoms, de winnaar van de trofee, serveert bijvoorbeeld eigen bier. Opvallend is het groeiende verschil in kwaliteit tussen stad en regio. Rotterdam heeft er een paar toppers bij gekregen die de lat geweldig hoog leggen. Neem The Boathouse, pal aan de Kralingse Plas. De locatie is fenomenaal: je ziet er zelfs geen bebouwing aan de overkant van het water. De tonijnburger van Schmidt Zeevis die er geserveerd wordt is om te watertanden. De borrelplank van winnaar Thoms overweldigde ons ook. Zo’n kwaliteit kwamen we in de regio dit keer niet tegen.

Veel terrassen bleven steken in ingesleten gewoonten. Grote borden friet met saté. Het leek wat ongeïnspireerd en het moet beter, wil de regio aansluiten bij de nieuwste horecaontwikkelingen in de stad. Een enkele keer ging het helemaal mis. Een pannenkoekenhuis dat ook restaurant wilde zijn, hield het mooiste deel van het terras gesloten. De kip die we geserveerd kregen bleek warm van buiten en koud van binnen. En met koud bedoelen we ook écht koud.

Duur

Vrijwel op alle plekken viel op hoe duur de horeca de laatste tijd is geworden. Een simpele burger met friet kost al snel 15 tot 16 euro. Een wijntje onder de 3,50 euro is een koopje, een vaasje bier goedkoper dan 2,50 euro een aanbieding. Zonder goedgevulde portemonnee wordt terrasbezoek in onze regio steeds moeilijker. Een andere conclusie is gelukkig een stuk positiever. Op vrijwel alle terrassen houdt het personeel de sfeer er stevig in. Het gaat er vaak Rotterdams aan toe, ook verderop in de regio. Een ‘bakkie’ koffie? Een ‘glaassie’ kraanwater? De Rotterdamse ‘r’ rolde vaak stevig, ook buiten de stad. De jury werd er telkens weer blij van.

De jury over Thoms

'Wat een heerlijk terras! Het leuke is dat het midden op het brede trottoir van de Meent staat. Door de uitstraling maakt het echter deel uit van het straatbeeld. Alsof het er altijd heeft gestaan! Waar mogelijk worden bij Thoms lokale producten gebruikt, iets wat je steeds vaker in de Rotterdamse horeca ziet. De gastvrouw vertelde ons enthousiast over de kaart en dat maakte nieuwsgierig. De service van het personeel is sowieso erg goed. Leuk ook dat het publiek bij Thoms zo divers is.'