Nieuws Actueel

Cafetaria weer open na overval: 'Je moet wel'

"Natuurlijk schrok ik toen ik dat pistool op mij gericht zag. Ik had vandaag eigenlijk even geen zin, maar je moet wel. Als je dicht blijft heb je geen geld en capituleer je voor geweld", zegt de cafetariahouder tegen de Gelderlander.

Eric Wijnacker | Foto: Raphael Drent 10 maart 2016

Guo is al twaalf jaar mede-eigenaar van snackbar Toon van de Heuvel in winkelcentrum Kwadrant. "Ik was hier nog nooit overvallen, met inbraken was het al wel vaak mis. Natuurlijk hoorde ik wel van overvallen op andere snackbars in Tiel, maar tot dinsdagavond ging dat gelukkig aan mij voorbij."

Om tien voor tien dinsdagavond, net voor sluitingstijd, stopte er een scooter net buiten het cafetaria. De bestuurder bleef zitten, degene die achterop zat kwam het cafetaria binnen. "Hij richtte meteen het pistool op mij. Dan schrik je wel", zegt Guo. "Ook omdat er nog een personeelslid achter de toonbank stond en er waren twee klanten. Hij wilde geld en kwam kijken in de kassalade die ik moest opendoen. Gelukkig had ik net twee minuten daarvoor de dagopbrengst eruit gehaald en zat er niks in. Toen maakte hij dat hij wegkwam. Ging achterop de scooter zitten en weg waren ze weer. Ik ben heel trots op mijn collega die rustig bleef."

Het was een korte, maar ook nare ervaring, zegt Guo. "Ik had vanochtend helemaal geen zin, maar als ondernemer heb je geen keus. Dus gewoon weer aan het werk. Dat is misschien ook het beste."

Guo is van plan om zoals altijd tot tien uur 's avonds open te blijven, en in de zomer tot elf uur. "Ik hoop wel dat politie en gemeente hier werk van maken. Die overvaller had met één ding geluk. Ik heb een prima camera in mijn zaak hangen, maar de harde schijf was net kapot. Dus helaas, geen beelden. Maar wat ik weet dat het een jongeman was, misschien 1 meter 70 groot en niet zo breed. Ik geloof niet dat het een klant van mij was, ik herkende niets. Ik hoop dat ze die lui pakken, dan wordt Tiel weer een stukje veiliger."