Nieuws Actueel

Jonge ondernemer Frederiek (22) start nu al haar vierde bedrijf: ‘Een heel imperium? Wie weet’

Een hippe, jonge meid van 22, maar ook directeur van haar eigen camperverhuurbedrijf. Bij Frederiek van Ruiten stroomt puur ondernemersbloed door de aderen. Ze verkocht kleding en bierglazen, had een ijscobus en zit nu in de campers.

Morvenna Goudkade (AD) 10 mei 2022

Camper verhuur Frederiek van Ruiten

Frederiek van Ruiten (22) is een jonge ondernemer met gevoel voor goede business: ze verhuurt campers en dat is een gouden zet gebleken. Foto: Frank de Roo

Er is er nog net eentje over voor de foto’s, want verder zijn alle campers verhuurd. Frederiek, uit Roelofarendsveen, is op 15 april officieel begonnen met Van Ruiten Camperverhuur, met vier nieuwe campers.

Dat begon heel spontaan, aan de keukentafel. ,,Ik werkte als manager in een hotel en heb daar heel veel geleerd, maar ik wilde ook heel graag mijn eigen bedrijf”, vertelt de 22-jarige in het AD. ,,Met mijn vader en mijn broer zat ik te brainstormen, met z’n drieën aan de keukentafel. Campers zijn booming business. Het is helemaal hip geworden, niet alleen senioren vinden het leuk, ook dertigers kiezen voor de camper. Dus zo kwam ik op het idee voor camperverhuur.”

Lees ook: Michelle (17) spaarde jarenlang voor haar droom: een eigen wafelkraam

Marktonderzoek en financieel plan

Van Ruiten ging niet over één nacht ijs, ze deed marktonderzoek en stelde een financieel plan op. ,,Ik moest kunnen aantonen dat er markt voor is en de kosten en baten in kaart brengen. Toen ik een goed plan had, kon ik mijn bedrijf financieren.”

Vervolgens moesten er campers komen en dat leverde weer een familiesessie op: ,,Deze keer met z’n drieën op de bank, haha. Met de laptop, zoeken waar ik het beste de campers kon kopen. Ik wilde uitsluitend nieuwe campers, die heb ik vervolgens gekocht in Duitsland en Oostenrijk. Samen met mijn broer ben ik in het vliegtuig gestapt en dan steeds met de nieuwe camper teruggereden.”

"Ik wilde uitsluitend nieuwe campers, die heb ik vervolgens gekocht in Duitsland en Oostenrijk. Samen met mijn broer ben ik in het vliegtuig gestapt en dan steeds met de nieuwe camper teruggereden"

Camperverhuur bleek gouden zet

Een camperverhuurbedrijf lijkt een gouden zet, want campervakanties zijn enorm populair en campers niet aan te slepen, bevestigt Hans Louwers van Kampeer en Caravan Industrie (KCI). ,,De afgelopen 10 jaar is de camperverkoop in ons land verdubbeld. Momenteel zijn er 169.331 geregistreerde campers in Nederland, daarvan zijn er zo’n 2500 in bezit van verhuurbedrijven. De vraag naar huurcampers is heel groot, het is een markt die alleen maar groeit en waar voorlopig geen daling te verwachten is.”

Mooi nieuws voor Van Ruiten, al heeft ze altijd al gevoel gehad voor goede handel. Zo verkocht ze online kleding op haar vijftiende en bierglazen op haar zestiende. Bierglazen? ,,Ja, ik had een grote partij opgekocht en die heb ik goed kunnen verkopen. Er zaten bijzondere exemplaren tussen, die verkocht ik per stuk. Andere glazen verkocht ik per set.”

Lees ook: Raymon Pouwels (GO Sharing) in prestigieuze lijst Forbes ‘30 Under 30’: ‘Precies wat we willen bereiken’

Op haar achttiende begon ze met Fred IJspret, haar eigen ijscobus. Ze zat nog op de middelbare school. ,,Ik woon in een mooie omgeving, bij het Braassemermeer, met molens en water. Er zijn hier altijd veel fietsers en wandelaars. Ik bedacht dat die mensen wel een ijsje zouden lusten. Met mijn ijscobus reed ik rond en ik had ook vaste locaties, bij het meer, bij het fietspad.”

"Ik ben best ambitieus. Ik wil wel groeien en uitbreiden, als de vraag er is"

Scandinavië populaire camperbestemming

Ook voor de ijscobus had ze een plan gemaakt, vertelt Van Ruiten. ,,Hoeveel de ijsjes moesten kosten, waar ik het best kon inkopen, de beste prijs/kwaliteit, dat soort dingen.”

Na de lokale ijscobus werkt ze nu landelijk met haar camperverhuur. ,,Het is superleuk, ik heb hele leuke klanten, die er allemaal zin in hebben. Scandinavië is een populaire bestemming, vooral Noorwegen, maar mensen gaan ook lekker naar Zuid-Frankrijk. Het is super relaxed, de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Op de plaats van bestemming klap je de luifel uit, zet je de campingtafel en stoeltjes neer, wijntje erbij. Genieten.”

Lees ook: Daan van der Ende (20) wil dat zijn Camp-e grootste elektrische camperverhuurbedrijf wordt

Wat haar plannen zijn, nu ze van start is gegaan? ,,Ik ben best ambitieus. Ik wil wel groeien en uitbreiden, als de vraag er is. Een camperimperium? Wie weet, haha.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws