Nieuws Actueel

Candy Store: vintage jassen, eierdoppen en persfoto's

Het Amsterdamse Waterlooplein verdient leuke winkels, vindt vintageman Roger Kenbeek (51). "Want,' zegt hij tegen Het Parool, "je vindt er nog elke dag mooie spullen." Drie jaar geleden vestigde hij Kiloshop aan het plein, een 'supermarkt' voor vintage kleding. Een paar meter verderop vind je nu ook een 'cadeauwinkel' genaamd Candy Store.

Manouk van Egmond | Foto: Marijke Stroucken 18 januari 2017

Mst ps open candystore 1

Kenbeek wil het zelf niet zo noemen maar hij is een man met een missie: het centrum weer aantrekkelijk maken voor Amsterdammers en toeristen die zich geen toerist willen voelen. Zijn galerijwinkel, 2,20 meter breed, verkoopt geen Nutellapannenkoeken en plastic kazen, maar 'spullen van waarde'.

Denk aan jagersjassen van Woolrich, zegt Kenbeek, terwijl hij laat zien waar je een net geschoten konijn kwijt kunt. Andere 'pareltjes': de Burberry trenchcoat (€160) en de Sgt. Pepperjas (€145) die Paul McCartney had kunnen dragen.

Als die buiten het cadeaubudget vallen, zijn er ook eierdoppen te koop uit de jaren vijftig (€22,50) en originele persfoto's van Picasso, Monroe en Dali (€20). Maar opgelet: sommige voorwerpen staan hier voor de sier, zoals de originele etalagehoofden van ooit aanbeden filmsterren. "Niets in deze winkel is van plastic."

Waarom vintage zo geliefd is? Vanwege de hoge kwaliteit, aldus Kenbeek. "Het is vaak handgemaakt." Of het een hype is, vindt hij een vreemde vraag. "Mijn ouders verkochten in de jaren zeventig al tweedehandskleding op het Waterlooplein."