Nieuws Actueel

Caravans met... open dak gaan de wereld over

Hein van de Laar wil graag van de natuur genieten, maar dan wel met het comfort van thuis. Daarom bracht hij zijn droom tot leven in de vorm van de LUME Traveler. Voor de verkoop van die droom, klopte de technicus aan bij een marketeer. Dat pakt goed uit.

Mark Litjens | Foto: Marieke Balk 30 januari 2019

Lumetraveler

Heins droom is een designcaravan, voorzien van hoogwaardige materialen, een uitgebreide keuken en een bed zoals je thuis ook zou willen. Gecombineerd met slimmigheden om ruimte te besparen – de keuken zit aan de buitenkant – en een onweerstaanbare feature: een dak dat helemaal open kan om in de vrije natuur op je bed te genieten van de sterrenhemel. Met een hor die beschermt tegen beestjes. Wie de foto’s er bij ziet, kan niet anders concluderen dan dat het product zichzelf verkoopt.

Dutch Design Week

De waarheid is echter weerbarstiger, vertelt Edwin Bron, business consultant en online merkenbouwer: “Hein is goed op technisch en creatief vlak, maar heeft niks met social media en marketing. Via LinkedIn kwam hij bij mij terecht. Ik ben van de branding, concepten wegzetten, business maken. Samen zijn we een beetje Yin-Yang. We vullen elkaar enorm goed aan.”

Bron heeft er wel even over moeten nadenken. “Ik wil niet zo’n wit ding achter mijn auto, was mijn eerste gedachte. Totdat ik het concept zag. De Dutch Airstream, zo wordt de LUME Traveler al genoemd omdat hij van aluminium is. Het concept is zo vernieuwend dat iedereen er naar kijkt. De eerste keer dat ik er mee reed, hielden mensen op de snelweg in om vervolgens weer in te halen en foto’s te maken. Ik wist niet wat ik meemaakte. De mensen die mij met de LUME Traveler zagen rijden, werden he-le-maal wild. Daar wilde ik iets mee.

We hebben daarom op de Dutch Design Week gestaan - niet bepaald een caravan doelgroep - en zijn daar overladen met complimenten. Ondertussen schrijft de wereldpers er over en zijn we runner-up geworden bij de European Innovation Awards. Heb je dan iets in handen? Ja, dan heb je iets in handen. Iets groots”, aldus Bron.

Hele wereld

De marketingman is in het project gestapt omdat Van de Laar hem aandelen aanbood. “Geld is er nog niet, wel bestellingen. Nu moeten we doorpakken en zorgen dat de eerste LUME Travelers worden afgeleverd. We hebben ondertussen een paar investeerders aan boord en kunnen door met de ontwikkeling van een iets grotere versie. De verkoop gaat à la Tesla online en dat werkt goed: lumetraveler.com. We kunnen zo op de hele wereld focussen. En dat is nodig, want we krijgen nu al reacties uit alle windstreken. Het kan snel gaan. In de Verenigde Staten hebben we een keer op een website gestaan en nu hebben we contact met iemand die daar een fanclub wil oprichten. Prachtig.”