Nieuws Actueel

CBS: consumentenvertrouwen naar laagste niveau ooit

Het consumentenvertrouwen is nog nooit zo laag geweest als nu. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat het vertrouwen maandelijks meet, zijn consumenten in juni vooral minder bereid om grote aankopen te doen, mogelijk ook door de sterke prijsstijgingen. Het oordeel over het economisch klimaat, waar de inflatie en de oorlog in Oekraïne duidelijk hun stempel drukken, bleef op maandbasis nagenoeg gelijk.

ANP 22 juni 2022

ANP220622056 1

De graadmeter waarmee het statistiekbureau het vertrouwen peilt is voor de maand juni uitgekomen op min 50, tegen min 47 in april. Het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar is min 9. In januari bereikte de graadmeter de hoogste stand ooit met plus 36. De metingen begonnen in 1986.

Huishoudens zijn onder andere negatiever geworden in hun verwachtingen voor de eigen financiële situatie in de komende twaalf maanden. Over het economisch klimaat oordelen consumenten ongeveer gelijk aan een maand eerder. De koopbereidheid nam in juni flink af. Nog nooit eerder oordeelden zoveel consumenten hier zo negatief over, aldus het CBS.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws