Nieuws Actueel

Koopbereidheid onder consumenten zakt verder weg

Het vertrouwen van consumenten is in augustus verder weggezakt. Volgens cijfers van het CBS heeft het consumentenvertrouwen voor de vierde maand op rij een dieptepunt bereikt. Nog nooit oordeelden consumenten zo negatief over de economie en hun financiële situatie.

ANP 22 augustus 2022

ANP220822040 1

De graadmeter waarmee het CBS het vertrouwen meet noteerde een stand van min 54 in augustus. Dat is ruim onder het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar van min 9. Onder andere de deelindicator die gaat over het economische klimaat sloeg negatief uit. Sinds het begin van de metingen in 1986 waren consumenten nog nooit zo pessimistisch over economie van het afgelopen jaar alsook de komende twaalf maanden.

Lees ook: Hoekstra (CDA): 'Driekwart van de bedrijven maakt nu meer winst dan voor corona. Dan mag je verwachten dat ze de lonen verhogen'

Verder zakte de koopbereidheid onder consumenten verder weg. Ook hier is sprake van een nieuw dieptepunt. Dit alles kan te maken hebben met de oplopende prijzen en de daarmee gepaard gaande dalende koopkracht. Zowel het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden als het oordeel over de financiële situatie in de komende twaalf maanden verslechterde, volgens het CBS.

Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit. Toen stond de graadmeter op plus 36.

Lees ook: Koopkrachtcrisis: FNV-voorzitter Elzinga blijft vinden dat overheid maximumprijzen moet gaan bepalen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws