Zowel de foodsector als de non-foodsector realiseerde een hogere omzet, schrijft AD. Daarnaast is online ruim 45 procent meer omgezet. De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in juni. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie zou de omzet van de detailhandel zelfs 10 procent hoger zijn dan in juni 2019.
De omzet van de winkels in non-food groeide in juni met 8,5 procent en ook het volume was fors hoger. De winkels in meubels en woninginrichting, de winkels in consumentenelektronica en witgoed en de winkels in recreatieartikelen draaiden de hoogste omzetgroei sinds het begin van de publicatie van de cijfers in 2005.
Lees ook: Deze ondernemer ging tijdens coronacrisis juist adverteren voor zijn nieuwe zaak
Doe-het-zelf artikelen
Daarnaast groeide de omzet van de winkels in doe-het-zelf artikelen, keukens en vloeren voor de vijfde maand op rij met dubbele cijfers. Aan de andere kant lijden kledingwinkels en winkels in schoenen en lederwaren al maanden forse omzetverliezen. De omzetdaling in juni was wel een stuk kleiner dan in de drie voorgaande maanden, becijferde het CBS. Ook de drogisterijen hebben in juni minder omgezet dan een jaar eerder.
De winkels in voedings- en genotmiddelen zagen de omzet met 6,5 procent aandikken. De opbrengsten van supermarkten stegen met 6,6 procent en die van speciaalzaken met 5,4 procent.
Online
De online omzet was in juni maar liefst 45,1 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar terug. Dit was volgens het statistiekbureau de op twee na sterkste omzetstijging sinds de publicatie van de internetverkopen in januari 2014. Alleen in april en mei was de groei nog hoger. Webwinkels , met als hoofdactiviteit verkoop via internet, zetten 40,9 procent meer om. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is, de zogeheten multi-channelers, groeide met 50,6 procent.