Nieuws Actueel

CDA bang voor verdwijnen geldautomaten uit dorpen

Directies van banken dreigen meer geldautomaten weg te halen op het platteland, vreest het CDA in Tubbergen. "Sommige banken zijn hier groot geworden en laten ons nu in de steek", zegt Ronny Booijink van het CDA in Tubbergen.

Van onze redactie 18 februari 2016

Pinpas stockpixabay

Binnen een straal van 5 kilometer zou er minimaal één geldautomaat moeten zijn. Maar volgens Booijink lijkt het erop dat banken die 'afspraak' schenden. "Misschien dat over vijftien jaar geldautomaten overbodig zijn, maar voorlopig willen we de banken houden aan de gemaakte afspraken." Booijink wil over het onderwerp maandagavond in de gemeenteraad vragen stellen aan burgemeester en wethouders.

VasseEen week geleden meldde de Twensche Courant Tubantia dat de Rabobank overweegt om de enige geldautomaat in Vasse weg te halen. "In de nabije toekomst zal dit naar verwachting ook gebeuren in andere kleine kernen", zegt Booijink. "Dit is een ernstige bedreiging van de leefbaarheid, zeker voor ouderen die nog niet met de moderne alternatieven kunnen omgaan. Maar ook met het oog op het toerisme en in verband met contante betalingen in sportkantines, bij lokale evenementen, bij de groenteman en de kaashandel waarvoor een pinapparaat te duur is."

De provincie Overijssel heeft volgens Booijink onderzoek gedaan naar de bereikbaarheid van geldautomaten. "De overheid, politiek en banken hanteren het uitgangspunt dat in principe voor iedereen binnen 5 kilometer een geldautomaat beschikbaar moet zijn. In Twente komen nauwelijks gebieden zonder dekking voor. Maar dat kan veranderen."

Foto: Pixabay