Nieuws Actueel
Onafhankelijke onderzoeken Centric-topman Sanderink waren vooral níet onafhankelijk
En wéér een nieuw hoofdstuk in de zaak-Sanderink en een allesbehalve positieve, voor de Twentse eigenaar/topman van onder meer Centric en Strukton. Het gerechtshof Arnhem maakt in haar uitspraak namelijk gehakt van zogenaamde ‘onafhankelijke’ fraudeonderzoeken die Sanderink heeft laten uitvoeren. Beide bureaus die hij daarvoor inschakelde zijn volgens het hof partijdig.

Gerard Sanderink, op weg naar een eerdere rechtszaak.
In 2018 viel de Twentse zakenman voor de charmes van ‘cybercharlatan’ Rian van Rijbroek. Zij kwam in het nieuws door een uitzending van Nieuwsuur in januari 2018, waar ze zich voordeed als deskundige op het gebied van cybersecurity. Ze viel echter hopeloos door de mand. Sinds zij Sanderinks partner is vecht hij wel aan de lopende band rechtszaken uit met voormalige getrouwen, en vooral met zijn ex-vriendin Brigitte van Egten.
Privacy geschonden
Sinds hij de relatie met Van Egten verbrak beweert Sanderink dat zij heeft gefraudeerd bij het Goorse zonnepanelenbedrijf DSS, waar zij directeur was. Die beschuldiging heeft hij geuit tegenover talloze instanties, politici, ambtenaren, journalisten en bedrijven. In zijn pogingen de fraude te bewijzen gaf hij twee ‘onderzoekers’ toegang tot de mailbox van Van Egten bij DSS. Dat was hem echter verboden door de rechtbank in Amsterdam. Die bepaalde in september 2019 dat Van Egtens privacy geschonden werd door het gewroet in haar mailbox.
Lees ook: Nieuwe onthullingen Dossier Sanderink-Centric (deel 1)
Lees ook: Nieuwe onthullingen Dossier Sanderink-Centric (deel 2)
Rechtbank: Lumen Lawyers en AB Com niet onafhankelijk
De Amsterdamse rechtbank stelde toen dat alleen een onafhankelijk bureau in het kader van fraudeonderzoek de mails mocht bekijken. Sanderink gaf vervolgens eerst het Rotterdamse transportbedrijf AB Com opdracht tot een fraudeonderzoek, en daarna het Haagse advocatenkantoor Lumen Lawyers.
Maar volgens Van Egten werd daarmee het Amsterdamse vonnis overtreden. Volgens haar zijn AB Com noch Lumen Lawyers gekwalificeerd als deskundige of onafhankelijke onderzoekers. De rechtbank Overijssel gaf haar daarin eerder al gelijk, en nu dus ook het gerechtshof in Arnhem, waar DSS hoger beroep had ingesteld. Volgens het hof had transportbedrijf AB Com helemaal niet de benodigde kennis in huis om gedegen fraudeonderzoek te doen. En ook advocatenkantoor Lumen Lawyers voldoet niet.
Advocaat Aldo Verbruggen, die zelf beweert onafhankelijk te zijn, heeft nog voordat zijn rapport klaar is zijn bevindingen gedeeld met Sanderinks advocaat mr. Mol, die deze informatie gebruikte in een rechtszaak. Bovendien heeft Verbruggens kantoor Lumen Lawyers Sanderink en zijn bedrijven DSS en Strukton ook al bijgestaan in andere procedures.
Omdat beide onderzoekers niet onafhankelijk waren hadden ze nooit toegang mogen krijgen tot de mails van Van Egten, zegt het gerechtshof. En daarom heeft Van Egten terecht zeventien keer 10.000 euro aan dwangsommen geïnd. Ze hoeft dat geld niet terug te betalen, zoals DSS had geëist. Van Egten mag van het hof ook opnieuw dwangsommen ophalen als blijkt dat Sanderink haar mails opnieuw aan derden laat lezen.
Lees ook: Vanuit beklaagdenbank: Sanderink geeft ex en media schuld van miljoenenverlies Centric en Strukton
Gaat Sanderink toch wéér verder?
Of er nog meer onderzoeken en rechtszaken volgen is op dit moment overigens onduidelijk. Zoals bekend heeft de rechter in Den Haag partijen afgelopen vrijdag gedwongen om te kijken of er via mediation een oplossing kan komen voor de eindeloze reeks rechtszaken. Over de status van die poging mogen beide partijen geen mededelingen doen.
Illustratie van Gezienus Bruining/Tubantia hieronder: Gerard Sanderink probeerde bewijs te vinden van fraude door zijn ex-vriendin Brigitte van Egten. Maar het gewroet in haar mailbox moet afgelopen zijn, zegt nu ook het Gerechtshof in Arnhem.