Nieuws Actueel

Centrum Waalwijk moet weer gaan bruisen

Waalwijk trekt te weinig bezoekers en áls ze komen, blijven ze vaak maar een uurtje. Ondernemers, bewoners en vastgoedeigenaren gaan met elkaar om de tafel om te kijken hoe de stad weer een duidelijk gezicht krijgt.

SYLVIA VAN DE VEN 15 juni 2016

Winkelen Arnhem sluitingen 1065

De leegstand is groot en het centrum heeft niet langer een regionale verzorgingsfunctie. Dat wil zeggen: het centrum van Waalwijk wordt vooral bezocht door Waalwijkers; bezoekers uit Heusden, Kaatsheuvel of bijvoorbeeld het Land van Heusden en Altena komen er veel minder dan vroeger.

Minder bezoekersWaalwijk heeft een analyse gemaakt en de cijfers liegen er niet om. Het aantal bezoekers is de laatste vijf jaar met 25 procent gedaald. Vooral winkeliers in De Els, het oostelijk deel van de Grotestraat en het zuidelijke deel van de Stationsstraat krijgen het voor hun kiezen. Daar, zo concludeert onderzoeksbureau Locatus, komt tot 50 procent minder bezoek.

Om de tafelOm het tij te keren is Waalwijk, samen met bewoners, vastgoedeigenaren, ondernemers en vertegenwoordigers vanuit de culturele sector, om de tafel gaan zitten. Er moet antwoord komen op de vraag: wat is er mis met ons centrum en hoe lossen we het op? "Pas als we het daar over eens zijn, kunnen we aan de slag", zegt programmamanager binnenstad Lex van Gent.

AnalyseDeel 1 (wat is er mis?) ligt nu op tafel in de vorm van een rapport. "De volgende stap - hoe lossen we het op - wordt moeilijker", beaamt Van Gent. Toch was die eerste stap noodzakelijk, vindt hij. "Als we gewoon aan de slag waren gegaan, dan hadden we om de haverklap discussie. We moeten het eerst eens worden over wat nu de grootste problemen zijn."

Waalwijk heeft niet langer een recreatieve functie, blijkt uit de analyse.

"Mensen zien het centrum meer als boodschappencentrum", zegt wethouder Hans Brekelmans. Bijna 20 procent van de winkels (40) staat leeg. En dat is fors meer dan het landelijk gemiddelde van 11 procent.

De laatste tien jaar zijn er alleen al 25 modezaken uit het centrum van Waalwijk verdwenen. Een dagje shoppen doen consumenten niet meer in Waalwijk, ze gaan liever naar Den Bosch, Breda of Tilburg toe, zegt Brekelmans. "Daar moeten we dus iets op verzinnen."

ThemaEen idee is het thematiseren van het centrum. "Als we het schoenenmuseum naar het centrum verhuizen en de retail sluit zich aan bij het thema 'leer', dan krijgt de stad een duidelijk gezicht."

Het museum zou in ieder geval een hoop volk extra betekenen. "We mikken op jaarlijks 30.000 bezoekers. Dan krijg je vanzelf meer leven in de stad."

Kleiner winkelcentrumLos daarvan moet het winkelcentrum van Waalwijk ook kleiner worden, denkt Van Gent. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. "Over een oplossing spreken de vastgoedeigenaren zich nog niet uit."

En dat is logisch. Winkelmeters omzetten in woonmeters kost eigenaren van panden geld. Winkelmeters zijn meer waard.

Toch wordt dat de opdracht voor de tweede helft van het jaar, zegt Van Gent.

"We weten wat de problemen zijn. Nu moet duidelijk worden waar de pijn komt te liggen. We moeten heldere keuzes maken en een visie bedenken die we samen dragen. Niemand lost dit in zijn eentje op."