Nieuws Actueel

Bosch vastgoedbedrijf Certitudo heeft lekkere trek

Vastgoedbedrijf Certitudo Capital uit Den Bosch heeft honger. In rap tempo koopt het her en der in Nederland voormalige kantoren op om die geschikt te maken voor huurappartementen en woningen.

Wouter ter Haar | Foto: Marc Bolsius 28 juni 2016

Certitudo Den Bosch 1065

Het bedrijf heeft daarbij nogal haast, zegt directielid Tessa Kuiten (28). ,,Want we verwachten dat over een paar jaar de voorraad voor transformatie geschikte gebouwen is opgedroogd."

Bewuste keuzeCertitudo voegde de afgelopen jaren een flink aantal voormalige kantoren aan de portefeuille toe. In Dordrecht kocht het bedrijf het monumentale Tomadohuis om hier 56 lofts te realiseren, in Oss het oude hoofdkantoor van Organon en in Den Bosch de voormalige panden van de Belastingdienst. Recent werd in Haarlem kantoorgebouw New Edge op de kop getikt.

De keuze voor voormalige kantoren is bewust, aldus Tessa. De woningen zijn bedoeld voor en in trek bij jonge professionals en anderen die in veel gevallen voor het eerst de woningmarkt betreden. ,,Het gaat vaak om hoofdkantoren, gevestigd op goede plekken. Bovendien zijn ze goed onderhouden en in goede staat. Daarnaast zijn ze voor ons redelijk makkelijk te transformeren naar woningen."

100 miljoen voorbijIn krap tien jaar tijd heeft Certitudo, waar zestien mensen werken, een redelijke positie verworven. De totale portefeuille heeft nu een omvang van zo'n 800 woningen met een waarde die de 100 miljoen euro overstijgt. Certitudo komt voort uit de splitsing van de in Eindhoven gevestigde vastgoedontwikkelaar Elzent. Peter Kuiten (58) ging verder met een gemengde portefeuille in de sectoren kantoren, leisure, retail en logistiek. Volgens Tessa, beoogd opvolger van haar vader, is vooral die laatstgenoemde mix een goede keuze geweest. ,,Het is geen geheim dat het vastgoed forse deuken heeft opgelopen, maar omdat wij op divers terrein actief zijn, hebben we daar niet heel veel last van gehad."

Belang in HelftheuvelNaast kantoren heeft Certitudo bijvoorbeeld ook diverse panden in eigendom met Sligro-vestigingen. Het heeft een stevig belang in het Bossche winkelcentrum Helftheuvel en is eigenaar van een vrieshuis in Gameren. Daarnaast ontwikkelt het eigen kantoorcomplexen. In één daarvan - Pentaparc in Den Bosch - is het zelf gevestigd. Volkomen logisch, vindt Tessa ,,Mijn vader zegt vaak: 'wie gelooft nu de bakker die zijn eigen brood niet eet?' Dat geldt dus ook voor een zelfontwikkelende vastgoedbelegger."