Nieuws Actueel

Chef-koks bereiden twee meter lange monstervis

Alle hens aan dek deze week bij restaurant Waterproef aan de Dr. Lelykade in Scheveningen. Eigenaar Yves van Westreenen heeft bij zijn visleverancier Seafood Centre spontaan een heilbot van ruim 2 meter gekocht.

LEO VAN DER VELDE 20 april 2016

Monstervis 1065

Het gevaarte is met 165 kilo schoon aan de haak zo zwaar dat er een vorkheftruck aan te pas moet komen om de monstervis naar binnen te takelen, schrijft het AD.

De koks van het naastgelegen Chinese restaurant Golden Duck slaan van de schrik de hand voor de mond als ze de vis zien. "Daar gaan we kibbeling van maken. Met lekker veel saus," grappen hun buren. Ze beloven wel om alle ijs, waarin het beest vers gehouden is, dadelijk op te ruimen. Voorbijgangers van de restaurantterrassen, met uitzicht op de haven, maken snel met hun mobieltjes nog wat foto's.

Zwemmende kolosVolgens leverancier Mark van de Runstraat, die met zijn bedrijf ook aan de Dr. Lelykade is gevestigd, is de zwemmende kolos bij Denemarken gevangen.

Van Westreenen en chef-kok Bob Staal hebben wel even beduusd naar de vis staan kijken. Heel even maar, want het tweetal bedenkt al gauw dat ze er mooie porties van gaan snijden. "Wat een prachtvis, wat een fantastisch beest om straks mee te werken," zegt Staal handenwrijvend, terwijl hij omhoog kijkt naar de reus onder de platvissen.

400 kiloGroot? Dit is nog niks. Als deze hippoglossus niet gevangen was, had hij nog véél groter kunnen worden. Maar niet in de Noordzee, weet Yves. "Daar zwemmen ze wel eens, maar niet zo groot."

Volgens échte deskundigen kan zo'n gigant een lengte van wel 5 meter bereiken en dan moet hij een gewicht van zeker 400 kilo meetorsen. Ook is ooit uitgerekend dat een heilbot maximaal 50 jaar oud kan worden. Maar deze krant rapporteerde in 2007 nog over de vangst van een 100 jaar oude heilbot van circa 290 kilo.

Heilbot in knoflookVan Westreenen besluit dat er sowieso een special op het menu komt van heilbot met verse asperges. Voor zijn chef-kok is het helemaal geen probleem om gerechten met heilbot te bedenken. Op smulweb.nl alleen al worden 383 recepten genoemd.

Gegratineerde heilbot met pesto, carpaccio van heilbot, gepocheerde heilbot met tomaten-sinaasappelsaus of heilbot met mousselinesaus. En wat te denken van een portie heilbot in knoflooksaus?