Actueel

Hoe Chickslovefood de grootste foodblog van Nederland werd

beeld deondernemer
Leestijd 5 minuten
Lees verder onder de advertentie

“Het begon hobbymatig”, vertelt De Bruijn. “De website zag er niet uit, maar werkte prima. We gingen er vol in, maar hadden geen businessplan. Wel wensen: het leek ons leuk als we na een jaar een keer gratis uiteten zouden kunnen. Elke dag plaatsten we een recept.”

De eersten

Ze behoren tot de eerste bloggers die ons land kende. “Dat was ons geluk. Fashion- en beautyblogs waren er wel. Nederlandse foodblogs nog niet. We bleven fanatiek recepten posten, zagen de bezoekersaantallen groeien. Tegenwoordig kom je er bijna niet meer tussen.” De gratis etentjes laten niet lang op zich wachten. “Inmiddels waren we afgestudeerd en gingen er steeds meer uurtjes in Chickslovefood zitten. Na drie jaar hebben we onze banen opgezegd en zijn we fulltime voor onszelf gaan werken.”

Lees ook: Duizend euro voor een miljoen views: zo verdienen jonge YouTubers hun geld

Lees verder onder de advertentie

Droom die uitkomt

Het is een spannende stap, maar een droom die uitkomt. En niet zonder resultaat. “We gaven onze zekerheid op, maar het kon. We bleven groeien. We hebben nu 650.000 unieke bezoekers per maand en zitten met zijn zevenen, werknemers, freelancers en stagiaires, op kantoor.”

Autodidact

Het is voor de twee, die nooit hadden verwacht dat hun website tot zo’n succes zou uitgroeien, een leerzaam proces. “We zijn autodidact. Het is heel leuk om te bedenken dat we een paar jaar geleden nog samen op onze studentenkamer zaten, en nu met zijn allen op kantoor. We hebben geleerd hoe we moeten ondernemen, hoe we mensen moeten aansturen, hoe de rollen verdeeld zijn. We proberen balans te vinden: enerzijds zijn we part of the team. Lunchen we met elkaar, kletsen we met iedereen. Als er een borrel is, zijn wij erbij. Anderzijds zijn wij degenen die de boel aansturen, willen we afstand bewaren.”

Slechtnieuwsgesprekken

Dat dat niet altijd gemakkelijk is, heeft De Bruijn aan den lijve ondervonden. “We hebben meer dan eens een contract moeten verbreken. Als je te gezellig, te intiem bent, is dat moeilijk. We blijven schipperen. Sommige dingen doen we anders. Zo hebben we ons eigen kantoor. In slechtnieuwsgesprekken ben ik straight en draai ik niet meer om de hete brei heen. Ik luister goed, bereid zo’n gesprek zorgvuldig voor.”

Lees verder onder de advertentie

Sales

Waar het gouden duo eerder de sales uitbesteedde, hebben ze die samenwerking vorig jaar stopgezet. Niet omdat ze slechte ervaringen met het team hadden, maar omdat ze het zelf wilden doen. “Niemand weet zo goed wat we kunnen als wijzelf. Daarbij vinden we het hartstikke leuk. En het wordt gewaardeerd dat we zelf bij merken als Tefal, AEG, Lassi en Old Amsterdam ons gezicht laten zien.”

Jonge meiden en carrièrevrouwen

De keukenprinsessen hebben onderzoek gedaan naar hun doelgroep. “Het zijn bijna allemaal chicks. Jonge meiden die net op kamers wonen, ouders hadden die altijd voor ze kookten en nu op zoek zijn naar toegankelijke recepten. Maar ook vrouwen die verder zijn, een carrière, een of twee kinderen en een sociaal leven hebben. Ze hebben een mening over eten, weten wat ze willen, maar hebben het druk. We zijn zelf de doelgroep, dat maakt het gemakkelijk. Vinden wij het leuk? Dan slaat het eigenlijk altijd aan.”

beeld deondernemer
Lees verder onder de advertentie

Gevoel

“Ik heb geleerd om goed naar mijn gevoel te luisteren. Als het contact met een persoon of een adverteerder niet loopt, dan moeten we het niet doen. Als we te lang moeten nadenken, is het geen goed idee.”

Weet wat je waard bent

Dat is niet de enige wijze les. “Weet wat je waard bent. Mensen denken weleens dat als ze ons drie pakken melk opsturen, we het dan op de website promoten. We zijn een groot platform en aan zoiets hangt een prijskaartje. Veel mensen willen voor een duppie op de eerste rang zitten, maar zo werkt dat niet. Sommigen bellen ons drie keer op om te vragen of we er nog iets mee gaan doen. Wil je dat we er wat mee doen? Dan moet je betalen. We krijgen ontzettend veel producten opgestuurd. We delen soms heus wel wat spontaan op onze Instastories. Lekker boeien als we er een keer geen geld voor krijgen, maar dan moet het wel een product zijn waar we wat mee hebben. Eens in de zoveel tijd gaat er weer een groot pakket van ons naar de voedselbank – want er is natuurlijk niks mis met die producten.”

Lees verder onder de advertentie

Prioriteiten stellen

“Het is ook belangrijk om prioriteiten te stellen. Wij hebben er op dit moment vier: een nieuw kookboek, het promoten van ons YouTubekanaal, de recepten op de website en de sales. Die vier houden we goed voor ogen. Komt er iets anders op ons pad, dan kijken we eerst of het in één van die pijlers past. Een lezing geven in de bibliotheek is hartstikke leuk, maar heeft geen prioriteit. Daar hebben we geen tijd voor.”

Eigen uitgeverij

‘De chicks’ verdienen hun geld met adverteerders op de website en met hun kookboeken. Ze er inmiddels vijf op hun naam staan: het 5 or less-kookboek, het meal planning-kookboek, het kidsproof-kookboek en het daily dinner-kookboek. Eind 2018 komt er weer een nieuw boek van hun hand. Wat het thema is, wil De Bruijn nog niet zeggen. Bovendien zijn ze er nog niet helemaal uit. “We gaan het voor het eerst zelf uitgeven. Momenteel zijn we zelf een uitgeverstak aan het opzetten. Wie weet komen er nog wel meer boeken. En wij hoeven niet per se de auteurs te zijn.”

Momenteel zijn we zelf een uitgeverstak aan het opzetten

Nina de Bruijn, Chickslovefood