Nieuws Actueel

Chipbedrijven ASMI, Besi en ASML weer aan kop in hogere AEX

De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML behoorden maandag net als eind vorige week tot de sterkste stijgers in de Amsterdamse AEX-index. De belangrijkste Europese beurzen stonden rond het middaguur allemaal in de plus. Beleggers reageerden op de sterke winst van Wall Street van afgelopen vrijdag en op een aankondiging dat de coronalockdownmaatregelen in China worden versoepeld.

ANP 30 mei 2022

ANP300522126 1

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,2 procent hoger op 710,86 punten. ASMI, Besi en ASML wonnen tot 4,9 procent. De MidKap steeg 0,8 procent tot 1025,10 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot 0,9 procent.

Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway was de sterkste stijger in de AEX met 5,1 procent. Volgens de Britse krant The Times kan een verkoop van de Amerikaanse dochter Grubhub het bedrijf opzadelen met een afschrijving van wel 5 miljard pond (5,9 miljard euro). De Amerikaanse bank Bank of America zou gevraagd zijn om een koper voor Grubhub te vinden.

Shell

Shell was een van de spaarzame dalers met een min van 1,1 procent. Het olie- en gasconcern gaat met SGH Energy aan de slag met de ontwikkeling van het Crux-aardgasveld, voor de kust van Australië. In eerste instantie zullen vijf putten worden geboord en wordt een leiding aangelegd.

ING won 2,4 procent. Het financiële fonds profiteerde van het koopadvies dat analisten van Goldman Sachs op de bank plakten. De Amerikanen volgen daarnaast ABN AMRO met een hold-advies. Die bank won 0,8 procent aan beurswaarde.

Siemens

Luchtvaartconcern Air France-KLM steeg 1,1 procent. KLM hoopt in gesprek met de vakbonden snel te komen tot een oplossing voor de cao-problematiek en dan met name over de reeds verlopen cao met piloten. De staatsagent voor KLM stuurde zondag een advies naar de Tweede Kamer. Daaruit kwam naar voren dat cao-afspraken die KLM met bonden wil maken, niet voldoen aan de voorwaarden van het coronasteunpakket. Zo zou er nog geen dekking zijn voor de beoogde loonsverhoging.

Siemens klom 3 procent in Frankfurt. Het Duitse industrieconcern heeft in Egypte een order binnengesleept ter waarde van ruim 8 miljard euro. Het bedrijf gaat een hogesnelheidsspoornet aanleggen in het land en gaat daarvoor ook treinen leveren.

De euro was 1,0765 dollar waard, tegen 1,0702 dollar bij het slot van de beurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent in prijs tot 115,63 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent meer op 119,89 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws