Nieuws Actueel

Chipbedrijven Besi en ASMI onder druk in rode AEX

De chiptoeleveranciers ASMI en Besi stonden donderdag onder druk op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden op het nieuws dat de Amerikaanse chipbedrijven Nvidia en AMD van Washington geen chips op het gebied van kunstmatige intelligentie meer mogen verkopen aan China. Ook chipmachinemaker ASML ging omlaag.

ANP 1 september 2022

ANP010922105 1

De Europese beurzen begonnen de nieuwe beursmaand met verliezen. De vrees dat de centrale banken in Europa en de Verenigde Staten de rentes in september flink zullen verhogen om de inflatie aan te pakken, bleef zorgen voor terughoudendheid bij beleggers. Hogere rentetarieven remmen namelijk niet alleen de inflatie maar ook de economie, die daardoor mogelijk in een recessie zal belanden.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1 procent lager op 673,76 punten. De MidKap daalde 1,1 procent tot 915,22 punten. De beurzen in Parijs en Londen verloren tot 1,2 procent. De DAX in Frankfurt zakte 1 procent, ondanks een sterker dan verwachte stijging van de Duitse winkelverkopen in juli.

DSM

Naast ASMI, Besi en ASML, die tot 2 procent verloren, stond ook ArcelorMittal in de staartgroep van de AEX, met een min van 3 procent. Het staalconcern had last van de zorgen over een verdere groeivertraging van de Chinese economie, na een krimp van de industriesector in het land. Vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield was de grootste daler, met een verlies van 3,5 procent. Informatieleverancier Wolters Kluwer was de enige stijger, met plus van 0,2 procent.

DSM verloor 1,5 procent. Het speciaalchemiebedrijf heeft de verkoop afgerond van het onderdeel dat beschermende materialen zoals supersterke vezels maakt. Het Amerikaanse Avient kocht het voor 1,45 miljard euro. De verkoop levert DSM een boekwinst op van ongeveer 1 miljard euro. Ook rondde DSM de overname van de Braziliaanse diervoederspecialist Prodap af.

InPost

In de MidKap werd InPost 9,5 procent hoger gezet na goed ontvangen resultaten. De Poolse aanbieder van pakketkluisjes zag de omzet in het tweede kwartaal bijna verdubbelen. Het bedrijf handhaafde ook zijn verwachtingen voor het hele jaar. Arcadis daalde 0,2 procent. Het advies- en ingenieursbureau gaat ProRail helpen met de invoering van het nieuwe treinbeveiligingssysteem. In Parijs zakte Pernod Ricard 1,1 procent ondanks een recordjaar van het Franse drankenconcern.

De euro was iets meer waard dan de dollar en noteerde op 1,0025 dollar. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent goedkoper op 88,80 dollar per vat. Brentolie kostte ook 0,8 procent minder, op 94,83 dollar.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws