Nieuws Actueel

Chipbedrijven en ArcelorMittal stralen op positief Damrak

De beurskoersen op het Damrak gingen dinsdag, de eerste handelsdag van de week, over een breed front omhoog na een vierdaags paasweekeinde. Staalproducent ArcelorMittal ging aan kop bij de hoofdfondsen met een koerswinst van 4,4 procent. Zakenbank Citi heeft hoge verwachtingen van de bedrijfsresultaten van het concern die binnenkort worden gepubliceerd.

ANP 11 april 2023

ANP110423212 1

Chipbedrijf Besi werd 3,3 procent meer waard. De toeleverancier voor chipmakers profiteerde van een beslissing van Samsung om minder geheugenchips te gaan maken. Dat doet het Zuid-Koreaanse bedrijf om te voorkomen dat er teveel geheugenchips op de markt komen en de prijzen dalen.

Besi profiteerde ook van een adviesverhoging van investeringsbank Oddo BHF. Ook andere chipbedrijven zoals ASMI (plus 1,8 procent) en ASML (plus 0,6 procent ) waren gewild.

Grote fondsen

Ook verzekeraar ASR (plus 3,6 procent) behoorde tot de winnaars bij de grote fondsen in Amsterdam na een adviesverhoging. Analisten van Citi menen dat het aandeel relatief goedkoop is sinds de overname van de Nederlandse verzekeringsactiviteiten van Aegon.

Shell steeg 0,5 procent. Kazachstan wil in totaal 16,5 miljard dollar verhalen op het Britse olie- en gasconcern en branchegenoten als Eni en TotalEnergies, maar daar stond een adviesverhoging van Redburn tegenover.

Unilever

De AEX, de belangrijkste beursgraadmeter in Amsterdam, eindigde 0,5 procent hoger op 763,32 punten. De MidKap ging 0,8 procent vooruit tot 937,75 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1 procent.

De enige dalers in de AEX waren techinvesteerder Prosus (min 1,7 procent) en Unilever, met een verlies van 0,3 procent.

Credit Suisse

Vopak sloot met een winst van 2,3 procent. Het tankopslagbedrijf neemt de helft van de aandelen in lng-terminal EemsEnergyTerminal in de Groningse Eemshaven over van Gasunie. Verder ziet Vopak af van een investering in een lng-terminal in Hongkong.

In Zwitserland werd Credit Suisse 1,1 procent meer waard. In het Zwitserse parlement werd gedebatteerd over de overname van de in de problemen geraakte bank door UBS. Daarbij werden financiële garanties voor de reddingsoperatie goedgekeurd. UBS steeg eveneens 1,1 procent in waarde.

Elektrische auto's

BMW klom 2,4 procent in Frankfurt. De auto- en motorenmaker zei een "aanzienlijke groei" van de verkoop van elektrische auto's te hebben gezien in het eerste kwartaal. Reisconcern TUI daalde 3,3 procent in Londen na een adviesverlaging.

Amerikaanse olie werd 1,3 procent meer waard op 80,74 dollar per vat. Brentolie werd 0,8 procent duurder op 84,88 dollar per vat. De euro was 1,0912 dollar waard tegen 1,0895 dollar aan het begin van de dag.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws