Nieuws Actueel

Chipbedrijven uitblinkers op Damrak, ook metalenbedrijf AMG hoger

De chipbedrijven Besi, ASML en ASMI waren donderdag uitblinkers in de AEX-index op de beurs in Amsterdam, geholpen door sterke kwartaalcijfers en vooruitzichten van het Amerikaanse chipconcern Nvidia. Ook metalenspecialist AMG Critical Materials deed het uitstekend op het Damrak na een deal rond recycling van lithium, een belangrijke grondstof voor batterijen van elektrische auto's.

ANP 25 mei 2023

ANP250523191 1

De AEX eindigde met een plusje van 0,1 procent op 755,21 punten. De MidKap ging 0,1 procent omlaag tot 920,67 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen daalden tot 0,7 procent.

ASML, Besi en ASMI stonden bovenaan de AEX met koerswinsten tot 8,6 procent. Nvidia kan naar eigen zeggen de vraag naar chips voor datacenters nauwelijks bijbenen. Door de grote aandacht voor toepassingen van kunstmatige intelligente (AI) moeten veel datacentra van andere chips worden voorzien en daarom schroeft Nvidia de productie van die halfgeleiders op. Dat is goed nieuws voor ASML dat chipmachines maakt en toeleveranciers als Besi en ASMI. Zij kunnen daardoor namelijk meer orders ontvangen.

Koersdaling DSM-Firmenich

Fusiebedrijf DSM-Firmenich sloot de rij bij de hoofdfondsen op Beursplein 5 met een min van 4 procent. Het speciaalchemieconcern heeft met de verkoop van ongeveer 6,7 miljoen bestaande aandelen 733 miljoen euro opgehaald. Dat geld zal worden gebruikt om de zogenoemde uitrookprocedure te financieren om de laatste aandelen DSM in handen te krijgen die nog niet zijn aangemeld onder het fusiebod.

AMG sprong bijna 9 procent omhoog in de MidKap. De metalengroep gaat lithiumzouten afnemen van een grote fabriek voor het recyclen van batterijen van het Finse energiebedrijf Fortum.

Lucas Bols

Bij de kleinere bedrijven in Amsterdam werd dranken- en likeurproducent Lucas Bols bijna 5 procent lager gezet door beleggers na cijfers die niet goed werden ontvangen. Onward Medical werd 11 procent meer waard, na een publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift Nature waarin werd gemeld dat een hersenimplantaat helpt om het loopvermogen van dwarslaesiepatiënten te herstellen.

Verder was gamesbedrijf Azerion een opvallende stijger met een plus van bijna 15 procent, zonder duidelijke reden. Op woensdag ging het aandeel al met bijna een kwart omhoog.

Euro- en oliekoers

De euro was 1,0722 dollar waard, tegen 1,0759 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 4 procent minder op 71,30 dollar. Brentolie werd 3,7 procent goedkoper op 75,40 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws