Topman Peter Wennink van ASML wees wel op het risico dat het bedrijf minder chipapparaten aan China mag verkopen. ASML is de enige ter wereld die de geavanceerdste EUV-machines maakt die nodig zijn voor de productie van de modernste chips. Die machines mag ASML niet aan China leveren en als het aan de Amerikanen ligt gaat dat ook gelden voor de vorige generatie machines. Nederland ligt echter dwars en ondanks een bezoek van premier Mark Rutte aan het Witte Huis is er volgens Wennink nog niets veranderd.
De algehele stemming op de Europese beurzen leek wat terughoudend, onder meer door de tegenvallende vooruitzichten van de Amerikaanse softwaremaker Microsoft. Die zorgden voor extra koersdruk in de techsector. Ook laaide de vrees voor verdere renteverhogingen om de inflatie te bestrijden, weer op.
Chipfabrikanten
Zo leverden chipfabrikanten ASMI en Besi ook in, respectievelijk met 1,4 en 2,4 procent, waarmee beide bedrijven de winst van een dag eerder voor een deel weer inleverden. Dat gold ook voor JDE Peet’s, het moederbedrijf van Douwe Egberts. Het koffieconcern verloor 4,5 procent, nadat het dinsdag tussen de sterkste stijgers stond.
De AEX-index eindigde de handelsdag met een min van 0,7 procent op 741,34 punten. De MidKap ging 1 procent omlaag tot 999,90 punten. Op de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs werden verliezen tot 0,2 procent op de koersenborden gezet.
EasyJet
Luchtvaartmaatschappij easyJet steeg in Londen met bijna 10 procent. Het bedrijf verhoogde zijn winstverwachting, waar beleggers positief op leken te reageren. Zo verwerkte de budgetmaatschappij onder meer een recordaantal boekingen rond de jaarwisseling. De hoge inflatie lijkt daarmee weinig impact te hebben op vakantieplannen van klanten.
De euro was 1,0893 dollar waard, tegen 1,0904 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,1 procent tot 81,03 dollar en Brentolie werd 0,7 procent duurder op 86,77 dollar per vat.