Nieuws Actueel

Chipmaker Intel flink hoger op positief Wall Street

Intel behoorde vrijdag tot de winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De chipproducent wist afgelopen kwartaal een verrassende winst te boeken. Ook de vooruitzichten voor het huidige kwartaal vielen in de smaak bij beleggers. Intel kampte de afgelopen maanden met een zwakkere vraag naar halfgeleiders voor computers en datacenters vanwege de afkoelende economie, maar ziet de vraag nu weer aantrekken. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 3,7 procent. Andere chipbedrijven, zoals Nvidia en AMD stegen tot 2 procent.

ANP 28 juli 2023

ANP280723154 1

Beleggers verwerkten daarnaast de favoriete maatstaf voor de inflatie van de Federal Reserve. Eerder deze week schroefde de Fed de rente verder op tot het hoogste niveau sinds 2001 om de inflatie aan te pakken. Fed-voorzitter Jerome Powell sloot daarbij een verdere verhoging niet uit.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,4 procent hoger op 35.428 punten. De hoofdindex staakte donderdag de langste winstreeks sinds 1987. De brede S&P 500 klom 0,7 procent tot 4571 punten en techgraadmeter Nasdaq ging 1,3 procent vooruit tot 14.236 punten.

Ford Motor

ExxonMobil daalde 2,7 procent. De olie- en gasproducent boekte meer omzet dan verwacht, de kwartaalwinst nam echter sterker af dan voorzien vanwege de lagere brandstofprijzen. Ook concurrent Chevron opende de boeken. Dat aandeel zakte 1,6 procent.

Ford Motor verloor 4,7 procent, ondanks een verhoging van de verwachting voor het hele jaar dankzij sterke resultaten in het tweede kwartaal. Topman Jim Farley liet daarnaast weten zich meer te gaan richten op de verkoop van bedrijfswagen en hybride elektrische auto's.

Verzorgingsproducten

Procter & Gamble klom 2,4 procent. Het levensmiddelenconcern, bekend van merken als Pampers, Gillette en Head & Shoulders, behaalde afgelopen kwartaal meer winst en omzet dan verwacht dankzij hogere verkoopprijzen.

De fabrikant van verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen Colgate-Palmolive, die ook met cijfers kwam, leverde 3,7 procent in ondanks een verhoging van de omzetverwachting voor het hele jaar.

Roku

De maker van mediaspelers voor videostreaming Roku maakte een koerssprong van 15 procent. Het bedrijf leed afgelopen kwartaal minder verlies dan gevreesd en behaalde meer omzet dan voorzien.

First Solar dikte 4 procent aan. De producent van zonnepanelen boekte afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht en kondigde aan 1,1 miljard dollar te investeren in zijn vijfde fabriek in de Verenigde Staten.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws