Nieuws Actueel
Slimme zakenman of onbetrouwbaar sujet?
Het curriculum vitae van een Eindhovense zakenman die de overname van de omstreden biovergister in Nistelrode claimt, roept de nodige vragen op. Dat schrijft het Eindhovens Dagblad.

Is Chris van Steenbergen (35) uit Eindhoven, wiens bedrijf BiQ Group NV de omstreden biovergister in Nistelrode overneemt, een slim zakenman of een onbetrouwbaar sujet? Die vraag is reëel nu bekend is geworden dat hij de omstreden biovergister in Nistelrode – de provincie trok de omgevingsvergunning in, hetgeen tot het nodige juridisch wapengekletter leidt – gaat exploiteren. Wat de conclusie ook is, het is duidelijk dat het niet altijd crescendo gaat.
Twee bedrijven gingen onder leiding van Van Steenbergen over de kop: iSense BV in 2012 en iSwitch Global Group BV in 2005. In de laatste zaak constateerde curator Lawrence van Woensel van Bogaerts & Groenen Advocaten dat de Eindhovenaar paulianeus, ofwel onrechtmatig, zou hebben gehandeld bij de verkoop van inventaris aan een ander bedrijf van hem. De deal werd dan ook teruggedraaid. In een reactie zegt Van Steenbergen over het bankroet van tien jaar geleden: "Ik ben niet in rechte aangesproken en aansprakelijk bevonden voor het destijdse vermoeden dat ik paulianeus of onrechtmatig zou hebben gehandeld."
Lees ook: 'Afketsen miljoenendeal logisch'
Hoe het ook zij, de afgelopen jaren tuigde BiQ een heuse kerstboom op met bijvoorbeeld investeringsfondsen - elk ondergebracht in een eigen BV. Zeker negen BV’s, zoals BiQ Services BV, BiQ Real Estate Fund BV en WiComm BV, zijn binnen één jaar beëindigd. Ook het plan voor een ondernemersbank, de BiQ Bank, stierf een vroege dood. En een geplande investering in een eerste deel van de mestverwerker in Sterksel, waarmee BiQ flink op de trom slaat, lijkt niet door te gaan, meldt directeur Peter Schaminee. "De deadline is al maanden verlopen", zegt deze. "Maar ondanks afspraken is nog geen geld overgemaakt." Van Steenbergen typeert dit als ‘onzin’: "Het is een aanvraag en geen toezegging op uiteindelijke financiering van het gehele project. Het betreft een complexe financieringsaanvraag, wat tijd nodig heeft om door investeerders beoordeeld te worden." Waar of niet, BiQ is bedreven in het genereren van media-aandacht.
Amper enkele maanden geleden – december vorig jaar – zoekt het bedrijf de publiciteit met een initiatief voor ‘internet of things’, het via internet verbinden van apparatuur. Dat blijkt een ballonnetje. "Het was eigenlijk bedoeld om in de krant te komen. Er ligt geen concreet plan of zo”, zegt een beoogd zakenpartner daarover. Andere informatie op de website – die na vragen van deze krant op zwart gaat – roept op z’n minst vragen op. Zo claimt BiQ vorig jaar geïnvesteerd te hebben in onder meer Angellist Europe BV, Opentrader BV en Favoom Corp, aparte bedrijven dus met een eigen juridische constructie. Maar die bedrijven bestaan niet; het zijn handelsnamen van BiQ Group NV. "Het betreft inderdaad een tikfout”, stelt de ondernemer als hij om uitleg wordt gevraagd. Imago Het bouwen van een goed imago is belangrijk. En dat weet Van Steenbergen maar al te goed. Officieel houdt de BiQ Group NV kantoor in het tot de verbeelding sprekende Evoluon. Maar dat blijkt bij navraag een flexibele werkplek.
In de praktijk opereert entrepeneur Van Steenbergen echter vanuit een rijtjeswoning in Eindhoven-Noord. Ondertussen doet hij op het scherpst van de snede zaken. En als hij geld ziet, dan schroomt de Eindhovenaar niet om in een heel nieuwe branche te stappen. Zoals de agrarische sector, die hij met Nistelrode en de mestverwerker in Sterksel aanboort. Een klein jaar geleden haalde Van Steenbergen - die vorig decennium faam maakte met ‘piepers’ - nog de landelijke pers met een rechtszaak tegen KPN. De telecomreus zou de semafoonklanten van Euromessage, een bedrijf dat de ondernemer had doorverkocht, onrechtmatig hebben gekregen. De rechter oordeelde in een kort geding anders en stelde de ‘koninklijke’ vooralsnog in het gelijk. Van Steenbergen zegt dat de zaak nog in de bodemprocedure uitgevochten moet worden.
Een paar maanden eerder had Van Steenbergen meer succes: de rechter stemde wel in met het bankroet dat hij had aangevraagd van hetzelfde Euromessage. En de Eindhovenaar heeft ook politieke ambities, zo blijkt. Zijn voorzichtige eerste stappen in de politieke arena lijken vooralsnog op niets uit te lopen. De politieke beweging Politiek Correct, opgericht in 2012 met Van Steenbergen nu als enig bestuurslid, heeft volgens de Kiesraad – zo verklaart een woordvoerster – nooit een kieslijst ingediend. Wordt – ongetwijfeld – vervolgd.