Nieuws Actueel

Circus zonder rode neuzen

Acht grote circustenten, 60 voorstellingen en 20.000 bezoekers. Van 21 tot en met 30 oktober staat Landgoed Velder in Liempde in het teken van circus, dans, muziek en theater. Hooggeëerd publiek, Festival Circolo!

Wouter ter Haar 20 oktober 2016

Festival circolo

Bezoekers van Festival Circolo, zeker zij die voor het eerst komen, staan vaak versteld. Op het prachtige Landgoed Velder in Liempde - naar verluidt een van de mooiste van Nederland - staan in de herfstvakantie in de schaduw van reusachtige en eeuwenoude bomen, grote en kleine circustenten. In die tenten worden de meest uiteenlopende voorstellingen gegeven. Circus staat centraal, maar er is ook muziek, dans en theater te zien. In totaal zijn er meer dan 60 voorstellingen. Zeker 's avonds, wanneer tenten verlicht zijn en er vrolijke muziek en veel gelach klinkt, levert het festival een feeërieke, bijna magische sfeer op.

Het tweejaarlijkse internationale evenement wordt dit jaar voor de zesde keer gehouden. Wim Claessen, tot voor enkele jaren de grote man achter theaterfestival Boulevard in Den Bosch, zette het festival uit liefde voor het circus in 2006 op. Het evenement, georganiseerd door stichting Briantelli, trekt nu ruim 20.000 bezoekers. De meesten komen uit de driehoek Den Bosch, Tilburg en Eindhoven. Maar ook uit de rest van het land én het buitenland weten liefhebbers het festival te vinden. ,,In de wereld van het circus - niet het traditionele, maar het nieuwe circus waar we totaalvoorstellingen brengen met een kop en een staart - hebben we inmiddels een goede naam verkregen. Ook internationaal, want we hebben acts en bezoekers uit de hele wereld", vertelt Marc Eysink Smeets (58), die sinds de vierde editie de algehele leiding in handen heeft.

OpgepoetstSamen met een groep van vier mensen heeft Marc voor de zesde editie de stoflap over het evenement gehaald. ,,Niet omdat het niet goed was, maar we borduurden voort op het succes van voorgaande edities. We krijgen bijzonder goede waarderingen van de artiesten en het publiek, maar het is altijd goed vooruit te blijven kijken."

Het festival heeft daarom dit jaar een andere opzet. Tijdens de eerste vijf edities stond bij de ingang een grote foyer-tent, waar ook het à-la-carte-restaurant in was gevestigd. ,,Dat doen we nu anders. We wilden meer binding tussen foyer en restaurant en de rest van het festival. Daarom komt er een prachtige, transparante tent. Van daaruit kun je het hele festivalterrein overzien."

Ook zijn er dit jaar meer kleinere voorstellingen en staan her en der op het terrein foodtrucks en schommelbootjes. Daarnaast kan het publiek nu rondom de piste zitten. ,,Bij eerdere edities hadden we tribunes en zat het publiek soms te ver van de piste en de spelers. Nu zit iedereen er omheen. Dat geeft een andere belevenis. Vooral in de wat kleinere tenten."

Wat wel hetzelfde blijft, is het diverse aanbod in de verschillende tenten. ,,We hebben wederom een aantal voorstellingen die internationaal bij ons voor het eerst te zien zijn." Bijzonder is de wereldpremière van de op Jheronimus Bosch geïnspireerde circusvoorstelling van Cie Les Colporteurs. Maar ook Elements of Freestyle van ISH beleeft bij Festival Circolo zijn première. ,,De bezoeker moet zich gewoon laten verrassen door de voorstellingen en de goede sfeer."

Wereldwijd bekendHet merendeel van de gezelschappen voor deze editie is afkomstig uit België en Frankrijk. ,,Daar is het circus een veel meer geaccepteerde kunstvorm. Wij knokken in Nederland tegen het imago van flapschoenen, rode neuzen en struikelende clowns. Dit zie je bij ons niet. In het traditionele circus heb je acts achter elkaar, vaak aangekondigd door een spreekstalmeester. Bij ons zie je dans, theater, muziek vaak met een virtuoze beheersing van mens of object. Tijdens de voorstellingen wordt een verhaal verteld." Voor het boeken van voorstellingen, weliswaar een hele klus, hoeft Festival Circolo niet meer zoveel uit te leggen aan de artiesten of managementbureaus. ,,De meeste gezelschappen kennen ons inmiddels. We hebben wereldwijd een goede naam. Ze komen ook graag naar Liempde. Nergens in Europa, misschien wel elders in de wereld, heb je circustenten op deze manier bij elkaar staan. De artiesten kunnen makkelijk bij elkaars voorstellingen kijken en er is veel onderling contact."

ZakenMarc en zijn staf, bestaande uit Stephan Grilis (productie), Wendy Moonen (artistieke leiding) en Joyce van Lievenoogen (communicatie), werken zo'n anderhalf jaar vooruit aan de volgende editie. Ze krijgen hulp van tientallen vrijwilligers. Nu wordt al nagedacht over de editie van 2018. Geld speelt daarbij altijd een grote rol. ,,Het is elke keer weer een hele klus om dat bijeen te krijgen." De begroting van het festival bedraagt 1,1 miljoen euro. Recettes, horecaopbrengst, verhuur en met name sponsors zorgen voor dat bedrag. De provincie is de grootste geldschieter, goed voor 300.000 euro.

Om extra geld in het laatje te brengen is Festival Circolo ook steeds meer een mogelijke ontmoetingsplek om zaken en circus te combineren. Er zijn verschillende arrangementen, waar onder meer het Jeroen Bosch Ziekenhuis en de Rabobank de vorige editie al gebruik van maakten. ,,Die arrangementen zijn in trek. Circolo is geweldig om klanten of personeel voor uit te nodigen en te verrassen. In verrassen zijn wij heel goed. Elk evenement, elk idee of elke bijeenkomst is mogelijk. Of het nu voor 1.000, 200 of 30 mensen is. Wat dat betreft zijn wij ook steeds meer ondernemers."