Nieuws Actueel

City blijft open als arthouse

De Belgische bioscoopreus Kinepolis is niet van plan bioscoop City aan de Voorstraat te verlaten, als het volgend jaar bij de Jaarbeurs het grootste zalencomplex van Nederland opent. Dit bericht het AD zaterdag.

Maarten Venderbosch 22 februari 2016

Bios Wolff city

Dat laat woordvoerder Anneleen van Troos desgevraagd weten. "Wij zijn wel degelijk van plan City open te houden als arthouse-bioscoop."

Concretere uitspraken over de toekomst van City wil zij overigens niet doen. Het blijft daarmee ongewis of Kinepolis het pand, een rijksmonument, wil renoveren en op welke andere manieren deze beursgenoteerde onderneming de stadsbioscoop nieuw leven denkt in te blazen.

GeslotenKinepolis nam in 2014 de negen Wolff-bioscopen over. Daarbij werd aangekondigd dat de oude vestigingen in de binnenstad van Utrecht gesloten zouden worden; een uitvloeisel van het plan bij de Jaarbeurs een megabioscoop met 14 zalen neer te zetten, goed voor ruim een miljoen bezoekers per jaar.

Camera/Studio aan de Oudegracht is inmiddels inderdaad gesloten. Grote vraag sindsdien was of City aan de Voorstraat datzelfde lot is beschoren. Dat is volgens het bedrijf niet het geval.

Het betreffende bioscooppand aan de Voorstraat is eigendom van Philipp Wolff, die het verhuurt aan Kinepolis. Hij verklaarde onlangs al City graag open te houden en er een cultureel filmhuis van te maken. Dat was hij enkele jaren geleden nog van plan te doen met Jos Stelling, de Utrechtse filmmaker die ook eigenaar is van het Louis Hartloopercomplex en Springhaver. Maar sinds de overname door Kinepolis, denkt hij ook aan samenwerking met de Belgen.

Wolff ziet zijn kansen gegroeid door het sneuvelen van De Kade. Dit moest een concurrerend arthouse filmcomplex worden bij parkeergarage Paardenveld.

'Veel succes'Filmer Jos Stelling wenst Kinepolis 'veel succes' met het runnen van een arthouse-filmhuis. Zijn eigen plannen met City ziet hij doorkruist worden door Kinepolis. "Het goede nieuws is, dat de bioscoop behouden blijft voor de stad. Ik hoop wel, dat City met bezieling wordt gerund als arthousetheater. Met alleen een andere programmering ben je er nog niet."