Nieuws Actueel

CNV-voorzitter Maurice Limmen wil af van versoepeling ontslagregels

De nieuwe minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees (D66) wil een polderakkoord over de arbeidsmarkt sluiten. Maar dan moet wel de versoepeling van de ontslagregels van tafel, stelt CNV-voorzitter Maurice Limmen in het AD.

Van onze redactie 31 oktober 2017

GSMAURICELIMMEN004 GUUS SCHOONEWILLE

Met twee coalitiepartijen die een C in de naam dragen, had de christelijke vakbond CNV hoge verwachtingen van het regeerakkoord. Maar over het eindresultaat is voorzitter Maurice Limmen niet erg te spreken. Van de 55 pagina's tekst die het regeerakkoord telt, gaan er maar liefst 9 alleen over de arbeidsmarkt, sociale zekerheid en pensioenen. Het zijn bij uitstek de terreinen waarover de polder traditiegetrouw een partijtje meeblaast. En of het nu over ontslagrecht, ww, tijdelijke contracten of zzp'ers gaat, overal in het regeerakkoord stelt het kabinet plechtig uit te zien naar samenwerking met de sociale partners.

Minister Koolmees wil een sociaal akkoord sluiten met vakbonden en werkgeversorganisaties. Heeft u hem al gesproken?

,,We hebben telefonisch contact gehad. Dat heb ik gewaardeerd."

Lees ook: Ontslag op staande voet: wanneer het wel en niet mag

Koolmees is van D66. Die partij is veelal geen fan van de vakbond.

,,Wij rekenen alle bewindslieden af op hun plannen, niet op het lidmaatschap van een partij. Dat hij streeft naar een sociaal akkoord kun je zien als een uitgestoken hand, maar roept tegelijkertijd vragen op. In mijn ogen betekent een sociaal akkoord dat er nog te praten valt, dat er afspraken die in het regeerakkoord staan op de helling kunnen gaan."

Wat moet als eerste op de helling?

,,Dit kabinet wil toestaan dat werkgevers mensen mogen ontslaan op meerdere gronden die op zichzelf niet doorslaggevend zijn. Die mogen dus op een hoopje worden geveegd, terwijl er nu altijd één duidelijke reden voor ontslag moet zijn. Tegelijkertijd zouden deze mensen nog maar een half maandsalaris per gewerkt jaar meekrijgen. Dat vind ik niet juist."

Dit kabinet wil ook meer tijdelijke contracten toestaan, omdat werkgevers anders geen mensen in vaste dienst durven te nemen.

,,Ik ben daar niet van overtuigd. Werkgevers redeneren: als we iemand langer tijdelijk in dienst mogen houden, is die werknemer tenminste aan het werk. Wij zeggen: mag die werknemer dan ook enige zekerheid krijgen?"

Komt het sociaal akkoord er wel?

,,Een aantal aanzetten zijn niet verkeerd. Zo gaan werkgevers hogere premies betalen als zij flexwerkers in dienst nemen. Maar wij maken ons grote zorgen over oudere werklozen. Die komen niet aan de slag. Het kabinet legt het probleem neer bij de sociale partners. Maar het is de overheid die meer verantwoordelijkheid moet nemen. De verhoging van de AOW-leeftijd gaat te snel. Mensen kunnen die niet bijbenen."

Zijn de bondskassen nog wel gevuld?

,,Ja hoor. Geld in kas voor actie hebben we nog steeds."

Het kabinet legt het probleem neer bij de sociale partners. Maar het is de overheid die meer verantwoordelijkheid moet nemen.

Maurice Limmen, CNV