Nieuws Actueel

Code rood: veel bedrijven blijven dicht

Van onze redactie 5 januari 2016

Code rood schaatsen friesland drenthe groningen

Door het winterweer in het noorden van het land ligt een groot gedeelte van Friesland plat. Dit zijn de grootste gevolgen van code rood in de provincie.

UpdateCode rood is iets na het middaguur ingetrokken. In principe geldt er in Friesland code oranje tot 20:00 uur. De snelwegen zijn weer grotendeels goed begaanbaar, maar Rijkswaterstaat waarschuwt wel voor gladheid op lokale wegen.

VerkeerHet KNMI waarschuwt voor ijzel en raadt automobilisten af de weg op te gaan. Voetgangers vermijden de stoep en lopen vaak midden op de weg vanwege gladheid.

Openbaar vervoerIn heel Friesland rijden er geen bussen van Arriva. Ook het treinverkeer was de hele ochtend ontregeld. Zo reden er geen treinen tussen Leeuwarden en Stavoren.

Inmiddels heeft Arriva alle treinontregelingen in het noorden verholpen. De NS kampt echter nog altijd met veel vertraging en treinuitval tussen Leeuwarden en Zwolle.

PostDe ijzel veroorzaakt ook problemen voor PostNL. In Friesland is vertraging van postbezorging zeer waarschijnlijk.

Een gedeelte van de kranten is vanochtend niet bezorgd. Vooral het platteland is lastig te bereiken, zegt de distributiemanager van de NDC Mediagroep tegen de Leeuwarder Courant. "Op veel plattelandswegen is nog niet gestrooid."

Bedrijven en scholenVeel bedrijven, restaurants, toeristische trekpleisters en scholen blijven vandaag dicht. Onder meer de Friese vestiging van de RUG, De Bios Drachten, Aqua Zoo Friesland en Museum Martena houden de deuren dicht. Sociale werkvoorziening Caparis heeft collega's opgeroepen vandaag thuis te blijven.

Niet iedereen kan vandaag op een snipperdag rekenen. Zo blijft het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten gewoon open.