Nieuws Actueel

Column: km-heffing maakt transport duurder én slimmer

Per 2023 komt er een kilometerheffing voor vrachtwagens. Het gaat om 81 Rijksweg-trajecten, 39 provinciale wegen en 7 gemeentewegen. Met een paar 'mitsen en maren' een uitstekend idee, schrijft transport-specialist Iep van der Meer in deze column.

Iep van der Meer 30 juni 2019

Tolheffing1065

De aangekondigde tolheffing voor zware bedrijfswagens in Nederland zal hoe dan ook zorgen voor een stijging van de transportkosten. Volgens ingewijden zullen de kosten voor het wegtransport stijgen met 8 tot 15 procent. Die kosten worden uiteraard doorgerekend aan de consument; het is naïef om te denken dat het bedrijfsleven deze kostenstijging zelf voor zijn rekening neemt.

Het beoogde effect is dat verladers beter gaan nadenken over hun logistiek en dat de beladingsgraad verbeterd wordt. Daarvoor zijn verschillende interessante ideeën ontwikkeld die interessanter worden naarmate de kosten per kilometer stijgen.

Door middel van allerlei telematica-oplossingen kunnen goederenstromen beter zichtbaar gemaakt worden waardoor het interessant is om ladingen te combineren. Dat is alleen maar goed want met het stijgen van de beladingsgraad dalen de kosten en de uitstoot. En dat was nou precies waar het allemaal om begonnen is.

Lees ook: Na invoering heffing: dit worden de duurste wegen voor vrachtwagens

Efficiënter en creatiever

Een mooi voorbeeld is Snel Shared Logistics in Woerden. Dit bedrijf heeft een deel van de uitgaande goederenstroom ondergebracht als retourlading bij vervoerders die in de buurt moeten lossen. Dat kan uiteraard alleen als daar goede afspraken over gemaakt zijn, want vervoerders houden hun klanten graag bij zich. Verder bundelt Snel Shared Logistics verschillende goederenstromen voor klanten zoals tuincentra, waardoor er met één vrachtwagen meerdere zendingen bij de klanten bezorgd worden.

Aan de andere kant werkt dat ook voor de leveranciers waar de zendingen voor meerdere klanten tegelijkertijd worden afgehaald, om later in het distributiecentrum verdeeld te worden. Dat leidt tot een hogere beladingsgraad en zelfs de inzet van efficiënte langere LZV-combinaties waardoor duurzaamheid en efficiency hand in hand gaan.

Dit is een prachtig voorbeeld van waar de tolheffing toe kan leiden, want hogere prijzen dwingen verladers en vervoerders om efficiënter en creatiever om te gaan met hun transportmaterieel. Daarbij moeten ze dan wel informatie delen over hun goederenstromen met collega vervoerders of met de klanten.

Lees ook: 'Gebruik data in wegtransport kan 500.000 ton CO2 besparen'

Emissieklasse

Doordat de tarieven afhankelijk worden van de emissieklasse wordt het nog interessanter om duurzame voertuigen in te zetten en ook dat is een prima motivatie. Verder is voordeel dat ook de talrijke buitenlandse trucks voortaan in grotere mate bijdragen aan het onderhoud van onze wegen. Uiteraard is er ook nu al het Eurovignet maar dat kost een schijntje in vergelijking tot wat er in de ons omringende landen betaald wordt per kilometer.

Alles bij elkaar is de invoering van tolheffing dan ook een uitstekend idee als er gekozen wordt voor een tolsysteem wat ook internationaal bruikbaar is. Aansluiting bij het inmiddels bewezen betrouwbare Duitse Maut-systeem zou voor de hand liggen. Daar zijn de meeste trucks toch al mee uitgerust waardoor dat geen extra kosten met zich mee brengt voor de vervoerder.

Iep van der Meer schrijft al meer dan 25 jaar voor verschillende chauffeurs- en vakbladen in binnen- en buitenland. Hij maakt in Europa deel uit van de groep specialisten die de bij de industrie zeer gerespecteerde ‘duizend punten-test’ uitvoert. In Nederland werkt hij onder meer voor de websites BigTruck, Trailertotaal.nl, TransportenMilieu.nl en Autocar4Work.

Alles bij elkaar is de invoering van tolheffing dan ook een uitstekend idee als er gekozen wordt voor een tolsysteem wat ook internationaal bruikbaar is.