Nieuws Actueel

Column Vonhof: 'WAB maakt werk duurder en moeilijker te organiseren'

"Ik kan me mateloos storen aan de manier waarop al het werk dat niet vast is, in dit land wordt geframed", schrijft Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, in zijn column op De Ondernemer. De maatregelen in de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), die nu voorligt in de Tweede Kamer, maken seizoenswerk volgens hem duurder en moeilijker te organiseren.

JACCO VONHOF | FOTO: PHIL NIJHUIS 11 december 2018

Jacco Vonhof column

Alsof het allemaal slecht is en alsof werkgevers met tijdelijke krachten alleen maar in de wedstrijd zitten om die mensen zo snel mogelijk weer te ontslaan. De praktijk in het mkb is een heel andere.

In die discussie wordt ‘vergeten’ dat de meeste tijdelijke krachten scholieren en studenten zijn. Die willen gewoon een centje bijverdienen, meer niet. Ik gun iedereen die dat ambieert een vast contract en zekerheid. En ik zeg niet dat het nu overal goed gaat. Maar feit is ook dat sommige mensen bewust kiezen voor een wat vrijer bestaan.

Maar wat met name over het hoofd wordt gezien, is dat bepaald werk nu eenmaal tijdelijk van aard ís. Neem seizoenswerk, het woord zegt het al. Aardbeien worden niet geoogst in december. En geen mens gaat kamperen of een cursus kitesurfen volgen in de winter. En dan heb je nog sectoren die te maken hebben met enorme pieken in het werk. De detailhandel bijvoorbeeld moet het vooral hebben van de decembermaand. Die kan dan niet zonder oproepkrachten.

Lees ook: Werkgevers wél enthousiast over langere proeftijd voor vaste baan

Maatregelen in de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), die nu voorligt in de Tweede Kamer, maken dit soort werk duurder en moeilijker te organiseren. Voor tijdelijk werk moet standaard een hoge WW-premie worden betaald en is een transitievergoeding verschuldigd. En aan oproepcontracten worden eisen gesteld die in de praktijk niet werkbaar zijn.

Het kabinet hoopt ermee te bereiken dat meer tijdelijke krachten een vast contract krijgen. Ik kan u nu al vertellen, dat gaat niet vliegen. Dit soort werk laat zich niet in een vast contract vangen. Want wat moeten die vaste medewerkers van een camping dan doen in die vijf of zes maanden dat die gesloten is? En al die oproepkrachten in de supermarkt, als de drukke decembermaand voorbij is?
Het is niet logisch en niet fair om ondernemers ervoor te straffen dat zij niet het hele jaar door werk hebben.

Lees ook: MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof roept gemeenten op tot invoering lokale MKB-toets

Daarom komen mkb-ondernemers vandaag in actie. Vanmiddag overhandigen zij een manifest aan de Tweede Kamer. Tegelijk lanceren we gezamenlijk, met de collega’s van brancheorganisaties en VNO-NCW, een social mediacampagne, waarmee we duidelijk maken wat de gevolgen zijn. ‘Wij willen geen WAB die ervoor zorgt dat onze tijdelijke krachten hun baan kunnen verliezen. Of die tot prijsverhogingen leidt, zonder dat onze mensen zelf daar nu zoveel beter van worden’, zeggen ondernemers.

We gaan er de komende tijd alles aan doen om de politiek ervan te overtuigen dat tenminste voor dit soort werk een uitzondering wordt gemaakt. Want zo werkt het niet.