Nieuws Actueel

Moco Museum: commerciële concurrent op het Museumplein

In het hart van de gevestigde kunstorde op het Museumplein is een commerciële concurrent neergestreken, schrijft de Volkskrant. Op 9 april opent het Moco Museum (Modern Contemporary Museum) zijn deuren op de looproute tussen Rijksmuseum, Van Gogh Museum en Stedelijk Museum.

Michiel Kruijt | Foto: Io Cooman 28 maart 2016

Cooman

Het laat de eerste maanden werk zien van Andy Warhol en straatkunstenaar Banksy. Moco is een initiatief van het echtpaar Logchies-Prins,eigenaren van een galerie in de Nieuwe Spiegelstraat, een bekende kunst- en antiekstraat in Amsterdam. Hun nieuwe museum is gehuisvest in Villa Alsberg, een kapitaal pand dat begin vorige eeuw is ontworpen door de neef van de architect die het Rijksmuseum tekende. Het werd in 2006 gekocht door een vastgoedbeheerder.

Lionel Logchies (45) had de villa al tien jaar op het oog, zegt zijn vrouw Kim (42). Maar de hoge huur – op internet circuleert een maandbedrag van ruim 49 duizend euro – heeft hen lang doen twijfelen. "We zijn een gezin met jonge kinderen."

Dankzij de financiële steun van enkele Nederlandse klanten hebben ze het toch aangedurfd. Een jaar geleden hadden ze in hun galerie een Banksy-tentoonstelling gehouden die veel publiek had getrokken. Logchies-Prins: "We dachten daarna: met Banksy moet meer te doen zijn."Lees het hele artikel hier.