In het (besloten) ochtendgedeelte staan startende technologiebedrijven centraal. Uit de UT ontstaan jaarlijks circa veertig bedrijfjes, uit de hogeschool Saxion zijn dat er gemiddeld zestig. De financiering is doorgaans een probleem. Prins Constantijn van Oranje komt als staflid van Startup Fest Europe naar de UT. In zijn kielzog bevinden zich nationale en internationale investeerders in technologische startups.
Groeien„Jonge bedrijven die om de groei te versnellen financiering nodig hebben, kunnen zich presenteren”, zegt voorzitter Joop Beernink van de Technologie Kring Twente, die het evenement met UT, Kennispark en Saxion organiseert. ‘s Middags worden zeshonderd bezoekers verwacht. Dan gaat het over nieuwe technologie op het gebied van gezondheid, energie, water, beveiliging en logistiek. Tot de sprekers behoren Chris Anderson en Vinton Cerf (Google). Anderson (54) is oprichter van dronebouwer 3D Robotics en schrijver van The Long Tail, een bestseller over hoe je op internet succesvol wordt. Cerf (72) is sinds 2005 vicepresident bij Google.
>>>Het artikel gaat verder onder de afbeelding.
Foto: Robbin Breukink en Herwin Voortman, BIM4ALL (Emiel Muijderman)
‘Investeerder moet ons ook strategisch helpen’Robbin Breukink (26) en Herwin Voortman (27) zaten in Rijssen samen op het vmbo, gingen daarna naar het ROC van Twente in Hengelo en maakten de overstap naar Saxion, waar ze Bouwkunde gingen studeren. In hun Enschedese jaren huurden ze samen een flatje, waar het plan rijpte een bedrijf op te zetten.
BIM4ALLDat werd BIM4ALL, gespecialiseerd in de coördinatie van bouwprojecten volgens een werkmethodiek waarbij in een driedimensionaal bouwinformatiemodel integraal wordt samengewerkt door diverse disciplines. Sinds maart 2013 zijn ze bezig en er werken inmiddels vijftien mensen bij BIM4ALL. „We zijn na de studie teruggegaan naar Rijssen. Vanwege het grote aantal bouwbedrijven hier en om de kosten te drukken. Om zoveel mogelijk in ons bedrijf te kunnen investeren zijn we weer bij onze ouders gaan wonen”, zegt Breukink.
"Als we snel grote stappen willen zetten, hebben we een investeerder nodig"
BouwnijverheidBIM is hot in de bouwnijverheid. Het is een manier om slimmer, sneller, beter, goedkoper te ontwerpen, bouwen en beheren. Het reduceert onder meer de kans op fouten. „De faalkosten liggen in de bouw toch al snel op 15 procent, met BIM breng je die met minstens 5 procent terug.” Het opzetten financierden ze met een bankkrediet van 25.000 euro. Maar Breukink en Voortman zijn in een fase aangeland waarin ze moeten opschalen.
InvesteerderBreukink: „Als we snel grote stappen willen zetten, hebben we een investeerder nodig. We zijn er nog niet uit of we dat willen.” Want Breukink en Voortman kennen de verhalen over ‘inhalige’ investeerders, die een groot percentage van de aandelen eisen. Breukink: „Als we al met een investeerder in zee gaan, dan een strategische partner die ons zakelijk verder brengt.”
>>>Het artikel gaat verder onder de afbeelding.
Foto: Peter de Bie van Ipsum Energy (Annina Romita)
‘Er is begrip dat we soms geen salarissen betalen’
Hij zocht op vermaarde universiteiten als Oxford en Stanford naar knappe koppen die het algoritme voor zijn product konden schrijven, maar vond die uiteindelijk op de UT. De vakgroep van professor Gerard Smit ontwikkelde de broncode van het systeem waarmee Ipsum Energy per apparaat in huis kan vaststellen hoeveel elektriciteit het verbruikt, of het nog aan staat en hoe het verbruik is in vergelijking met soortgelijke apparaten.
Ipsum Energy„Met onze uitvinding kan een gemiddeld huishouden jaarlijks 100 euro op de elektriciteitsrekening besparen”, zegt oprichter Peter de Bie (46). Het enige dat hiervoor nodig is, is het inpluggen van een dongel in de ‘slimme energiemeter’, waarover inmiddels twee miljoen huishoudens in Nederland beschikken. „Tot en met 2020 worden er nog vijf miljoen van die slimme meters bijgeplaatst in Nederland.”
"Een particuliere investeerder zag de enorme potentie van dit product"
PotentieDe eerste drie klanten zijn er nu, maar de eerste drie jaren werd er niets verdiend. Een particuliere investeerder zorgde voor het eerste miljoen waarmee De Bie en zijn mensen aan de slag konden. „Die zag de enorme potentie van dit product”, zegt De Bie. Maar vorig jaar mei was het eerste miljoen op. Sindsdien wordt Ipsum Energy op de been gehouden met kapitaal afkomstig uit de familie- en vriendenkring van De Bie. Onderhandelingen over een tweede investering ter hoogte van 2 miljoen euro zijn gaande.
Aandelen„Het probleem is dat vooral Nederlandse investeerders in de eerste ronde al een te groot deel van de taart willen”, concludeert De Bie. „Soms is er even geen geld voor uitbetaling van salarissen. Onze mensen, die zelf ook aandeelhouder zijn, begrijpen dat. Als dit product een groot succes gaat worden, worden ook hun aandelen heel veel waard.”