Nieuws Actueel

Consument mag minder lenen door hoge inflatie

Kredietverstrekkers moeten vanaf vrijdag rekening houden met de hoge inflatie bij het bepalen van het bedrag dat consumenten mogen lenen. Door hier rekening mee te houden worden klanten beter beschermd tegen schulden die ze niet kunnen betalen, maakten de Vereniging Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) en de Nederlandse Vereniging voor Banken (NVB) bekend.

ANP 14 juli 2022

ANP140722136 1

Door de maatregel kunnen consumenten minder geld lenen. Jaarlijks worden de leennormen vastgesteld op basis van de kosten die gemiddelde huishoudens maken voor levensonderhoud. Die kosten worden berekend door het budgetinstituut Nibud.

De uitgaven van huishoudens zijn het afgelopen jaar gestegen met gemiddeld bijna 10 procent. Dat is het gevolg van de hoge inflatie. "Met name de uitgaven voor energie zijn sterk gestegen. Waar een gezin in de vorige berekening gemiddeld 146 euro per maand kwijt was aan energie is dat in de nieuwe berekening 247 euro. Hierdoor is de ruimte om geld te lenen verkleind", zeggen de koepelorganisaties.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws