Nieuws Actueel

Consumentenbond: Eneco mag terugleververgoeding niet verlagen

Eneco mag de vergoeding voor stroom die consumenten terugleveren aan het net niet verlagen bij klanten met een vast energiecontract. Dat stelt althans de Consumentenbond die een brief stuurde naar de energieleverancier, waarin de bond een terugdraaiing eist van de eerdere verlaging.

ANP 14 oktober 2022

ANP141022049 1

Eneco kondigde begin september aan de vergoeding die mensen met zonnepanelen krijgen voor het terugleveren van stroom te verlagen van 0,56 euro per kilowattuur naar 0,09 euro per kilowattuur. Het energiebedrijf probeerde afgelopen jaren nog mensen tot de aanschaf van zonnepanelen te verleiden door het reguliere stroomtarief te hanteren voor de opgewekte stroom die klanten zelf niet gebruikten. Maar Eneco vindt dat niet meer nodig nu zonnepanelen een stuk populairder zijn geworden.

Volgens de Consumentenbond mag die verlaging helemaal niet. "In de algemene voorwaarden van Energie Nederland staat dat wanneer iemand een overeenkomst met vaste leveringstarieven heeft, de aanbieder deze tarieven niet tussentijds mag wijzigen", aldus directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond. "Dit geldt ook voor de terugleververgoeding. Dat een energiebedrijf in tijden als deze zijn klanten oneigenlijk benadeelt, is extra zuur."

De Consumentenbond eist dat Eneco deze de onrechtmatige tariefswijziging binnen 14 dagen terugdraait en gedupeerde klanten daarover persoonlijk informeert. De sommatie geldt ook voor dochterondernemingen WoonEnergie en Oxxio. De organisatie heeft ook de Autoriteit Consument & Markt ingelicht.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws