Nieuws Actueel

Consumentenvertrouwen krabbelt verder op ondanks inflatie

Het vertrouwen van consumenten krabbelde deze maand opnieuw iets verder op, ondanks dat de inflatie nog steeds hoog is en de vooruitzichten voor de koopkracht niet rooskleurig zijn. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) merkt dat mensen vergeleken met een maand terug minder pessimistisch aankijken tegen de economie als geheel. Ook bij de koopbereidheid signaleert het statistiekbureau een kleine verbetering.

ANP 20 januari 2023

Autoverkoop vertrouwen consumenten

De graadmeter waarmee het CBS het consumentenvertrouwen meet, is in januari uitgekomen op een stand van min 49, waar dat een maand eerder nog min 52 was. Het is daarmee de derde maand op rij dat er een lichte verbetering is te zien. Het consumentenvertrouwen is echter nog altijd uitzonderlijk laag en ligt ver onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar, dat op min 9 staat.

Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit. Toen stond de graadmeter op plus 36. In september en oktober 2022 werd de laagste stand ooit bereikt op min 59. Het CBS begon in 1986 met de metingen.

'Het oordeel over de economie in de afgelopen twaalf maanden was hetzelfde als in december. Hetzelfde gold voor het oordeel over de eigen financiële situatie'

CBS

Consument koopt iets minder meubels of auto's in januari

Consumenten waren bij de laatste peiling vooral minder pessimistisch over de economie in de komende twaalf maanden. Het oordeel over de economie in de afgelopen twaalf maanden was hetzelfde als in december. Hetzelfde gold voor het oordeel over de eigen financiële situatie. Ook de tijd voor het doen van grote aankopen zoals een auto, meubels of huishoudelijke apparaten vonden consumenten in januari een fractie minder ongunstig dan in december.

Lees ook: Investeringsfonds overheid stopt geld in mkb-financierder October

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws