Nieuws Actueel

Consumentenvertrouwen neemt voor vijfde maand op rij toe

Consumenten waren in maart opnieuw minder pessimistisch over de economie dan een maand eerder. Het consumentenvertrouwen laat daarmee voor de vijfde maand op rij een lichte verbetering zien. Ook bij de koopbereidheid signaleerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) opnieuw een kleine verbetering, ondanks dat de inflatie nog steeds hoog is.

ANP 22 maart 2023

ANP220323039 1

De graadmeter waarmee het CBS het consumentenvertrouwen meet, is in maart uitgekomen op een stand van min 39, waar dat een maand eerder nog min 44 was. Het consumentenvertrouwen is echter nog altijd uitzonderlijk laag en ligt ver onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar, dat op min 10 staat.

Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit. Toen stond de graadmeter op plus 36. In september en oktober 2022 werd de laagste stand ooit bereikt op min 59. Het CBS begon in 1986 met de metingen.

Consumenten waren bij de laatste peiling zowel minder pessimistisch over de economie in de afgelopen twaalf maanden als over de economie in de komende twaalf maanden. Hetzelfde gold voor het oordeel over de eigen financiële situatie. De tijd voor het doen van grote aankopen zoals een auto, meubels of huishoudelijke apparaten vonden consumenten in maart minder ongunstig dan in februari.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws