Nieuws Actueel

Contant geld in de ban in Dordrecht

Albert Sok | Foto: Rinie Boon 2 februari 2016

Tennisclub dash pinnen dordrecht

Gaandeweg doen steeds meer ondernemers contant geld in de ban. Ook bij de theaterkassa van de Dordtse schouwburg Kunstmin is pinnen voortaan het devies. Dat is sneller, maar vooral ook veiliger, schrijft het AD.

De Dordtse hockeyclub DMHC liep al langer rond met het idee om contant geld niet meer te accepteren in het clubgebouw om de vereniging voor inbrekers minder aantrekkelijk te maken. Toen inbrekers medio november de kluis meenamen uit het clubgebouw werd direct de daad bij het woord gevoegd. "We zijn toen direct overgegaan op cashless betalen", zegt voorzitter Jenneke Vis.

Sindsdien kunnen bezoekers van het clubgebouw enkel nog betalen met pin of hun clubcard, waar ze geld op kunnen zetten. "Ik heb eigenlijk niet één negatieve reactie gekregen", zegt de voorzitter. "Mensen zijn het natuurlijk de laatste jaren heel erg gewend om alles te pinnen. Daardoor gebeurde het zelfs geregeld dat we baromzet misliepen, omdat mensen geen contant geld bij zich hadden. Dat is nu voorbij."

VoordeeltjeTennisclub Dash werkt al enkele seizoenen met het systeem, zegt voorzitter Leen van der Klis. "We doen het natuurlijk in eerste instantie vanwege de veiligheid, maar ook de druk op onze mensen achter de bar is minder groot geworden. Het gaat veel sneller en bovendien is de kans op rekenfouten weg."

Daarnaast hebben leden die met hun tennispas afrekenen zelfs een voordeeltje; die krijgen 10 procent korting. "Als je een paar rondjes geeft op een zaterdagmiddag, levert dat al snel een paar extra biertjes op." Nadelen zijn er volgens hem nauwelijks, of het moet zijn dat tegenstanders of deelnemers aan een toernooi van buiten Dordt er niet altijd weet van hebben. "Het is wel zaak de boel goed te communiceren, maar inmiddels weet iedereen die naar ons sportpark komt ervan."

SpaarpotDat geldt ook voor boek- en geschenkwinkel Present aan de Spuiweg (voorheen De Hoop), waar al sinds de zomer van 2013 pinnen het devies is. "Onze klanten weten niet beter meer", zegt Ineke Hollemans, die soms toch nog wel een oogje dichtknijpt. "Het komt heel soms weleens voor dat een kind binnenkomt dat zijn spaarpot heeft geleegd. Dat wil je niet teleurstellen, dus dan nemen we dat geld toch aan en dan pint de medewerker zelf."

De winkel weert contant geld, omdat de medewerkers (veelal vrouwen) zich niet prettig voelen - met name tijdens koopavonden - op de Spuiweg. Die staat bekend als plek waar drugsdealers zich veelal ophouden.

DrempelsKunstmin laat weten 'met zijn tijd te willen meegaan'. Sinds kort kunnen tickets alleen nog gepind worden. "Maar als iemand nou echt per se met cash wil betalen, dan pasen we daar een mouw aan. We willen geen drempels opwerpen voor mensen die naar het theater komen", zegt woordvoerster Jantien de Jongste, die laat weten dat in het theatercafé munt- en papiergeld wel nog geaccepteerd wordt. "Dat vinden we nog een brug te ver."