Nieuws Actueel

Cook & Book verruilt de etalage voor de webshop

Riejanne Schimmel zag de klandizie voor haar winkel Cook & Book snel achteruitgaan na het vertrek van de Bijenkorf uit Arnhem. Zaterdag is haar winkel aan de Zwanenstraat voor het laatst open. "Mijn webwinkel loopt prima en daar ga ik nu mee door", zegt zij tegen De Gelderlander.

Harry van der Ploeg | Foto: Marc Pluim 29 september 2016

Riejanne schimmel boekenzaak webshop

Acht jaar geleden zag de hele binnenstad er nog anders uit. "De binnenstad floreerde, leegstand zag je niet. Ik moest veel moeite doen om een pand te vinden, een prachtige plek achter de Bijenkorf werd het. Twee dagen na de opening viel de bank van Lehman Brothers in de Verenigde Staten om, het begin van de kredietcrisis. Desondanks ging het lange tijd heel goed. Dat werd anders toen de Bijenkorf stopte. De klanten van de Bijenkorf kochten vaak kookboeken bij mij. Het publiek van opvolger Primark doet dat niet. Mijn vaste klanten kwamen niet meer naar Arnhem of minder vaak. En mensen gingen minder geld uitgeven als gevolg van de crisis."

Bol.com

Schimmel zat al met haar boekverkoop op internet en ging zich daar nog meer op concentreren. "Ik bracht boeken via bol.com in de verkoop. Je komt daar in beeld als de voorraad opraakt, bij vraag naar herdrukken en restpartijen. Maar je moet natuurlijk ook provisie betalen. Reden genoeg om mijn eigen website te vernieuwen en uit te bouwen. Er staan daar nu meer dan 500 titels op, het moeten er 2.500 worden. Het loopt goed, beter dan de winkel. Dus dan moet je kiezen."

Sociale media

Ze erkent dat ze het directe contact met haar klanten zal missen. "Ik zit op alle mogelijke sociale media, dat wel. Ik verdwijn niet van de aardbodem. Ik blijf samenwerken met ondernemers die graag tips over eten en drinken met hun klanten uitwisselen. Dan zorg ik voor bijpassende kookboeken. Dat doe ik al een tijdje bij Putman Slagerij in de Steenstraat, bij wijnhandelaar Henri Bloem aan de Amsterdamseweg en op de Buutplek, het bedrijfsrestaurant in Stikker Building in Arnhem-Zuid."

Giorgio

Voor de laatste dagen heeft Schimmel haar favoriete kookboeken in haar 'laatste etalage' uitgestald. Daar weer de beste uit kiezen, vindt ze lastig. Maar ze heeft wel iets met Giorgio Locatelli, Engelands favoriete Italiaanse chef. Ze mijmert weg over haar 'god in de keuken'. "Giorgio deugde als kind nergens voor, maar kookte toch zomaar even een Michelinster bij elkaar voor zijn restaurant in Londen. Ik kook nooit uit zijn boek, maar kijk er altijd wel met een scheef oog naar. Hoe zou Giorgio het aanpakken? Daarna geef ik er mijn eigen draai aan."