Nieuws Actueel

Corporaties zien na jaren daling huurachterstanden weer toenemen

Huurders van woningcorporaties hebben sinds begin dit jaar vaker huurachterstanden. Bij vier op de tien corporaties is dit het geval, meldt corporatiekoepel Aedes na een jaarlijkse enquête onder zijn leden. De helft van de woningcorporaties zegt dat meer huurders om maatwerk vragen om hun huur te kunnen voldoen, zoals betalingsregelingen.

ANP 19 juli 2022

ANP190722124 1

Daarmee dreigt een jarenlange trend van steeds minder huurachterstanden en huisuitzettingen omgebogen te worden. Ook vorig jaar nog daalde de totale huurachterstand naar 205 miljoen euro van 226 miljoen euro een jaar eerder. Die huurachterstand werd veroorzaakt door zo'n 113.000 huurders. Eind 2020 ging het nog om iets meer dan 150.000 huurders die een betalingsachterstand hadden.

Vorig jaar werden 1400 huurders hun huis uit gezet. Dat is meer dan een halvering in drie jaar tijd, want in 2018 ging het nog om 3000 gevallen per jaar. In bijna 60 procent van de gevallen is een huurachterstand de oorzaak van uitzetting. Een woningcorporatie kan huurders ook uitzetten vanwege overlast, drugsbezit of -handel en illegale onderverhuur.

Zorgen

Aedes en de corporaties zeggen zich zorgen te maken over de toename in de eerste maanden van dit jaar ook al is die te verklaren vanwege de verslechterende economische omstandigheden, met name de hoge inflatie. Ook zijn ze bang dat de toename in de tweede helft van het jaar doorzet, maar tegelijkertijd anticiperen ze daar ook op. Een deel van de corporaties heeft naar eigen zeggen dit jaar al nieuw beleid ontwikkeld om betalingsproblemen tegen te gaan en ook een deel is van plan dat te doen.

De corporaties bieden bijvoorbeeld budgetcoaches aan. Ook kunnen ze automatische incasso's tijdelijk stopzetten en verwijzen ze huurders door naar andere plekken zoals Geldfit.nl, Schuldhulpmaatje of een energiecoach.

Bovendien blijven corporaties inzetten op het voorkomen van huurachterstanden door snel contact op te nemen met huurders. Verder zijn afspraken gemaakt om de huurstijging beperkt te houden en voor de laagste inkomens de huur zelfs eenmalig te verlagen. Wel stelt Aedes dat de ontwikkeling van inkomens en prijzen een grotere invloed hebben op huurachterstanden dan de huurstijging. Het kabinet heeft bij beleid daaromtrent "een grote verantwoordelijkheid", stelt de corporatiekoepel.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws