Nieuws Actueel
CPB iets minder somber over economie, dit jaar 5 procent krimp
De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 5,1 procent en groeit in 2021 met 3,2 procent. De werkloosheid loopt volgend jaar op tot 605.000, ofwel 6,5 procent van de beroepsbevolking. Daarmee zijn de getallen van het CPB iets positiever dan voorheen, er zit wel een voorbehoud bij: de economische vooruitzichten zullen echter verslechteren als er opnieuw een lockdown komt.

Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) vanochtend in een nieuwe raming. Het Planbureau is daarin iets minder somber dan in juni, toen nog werd uitgegaan van 6 procent krimp in 2020.
In de nieuwe voorspellingen heeft het CPB nog geen rekening gehouden met een eventueel derde steunpakket, voor de periode na 1 oktober. Het kabinet hakt hier binnenkort de knoop over door, zo schrijft het AD. Minister Wopke Hoekstra van Financiën zei vrijdag dat een aantal sectoren nog niet zonder steun van de overheid zal kunnen. Of er echter een nieuw pakket komt of dat er een aantal losse steunmaatregelen worden genomen moet volgens hem nog worden besloten.
Lees ook: Ondernemen in coronatijd: faillissementsgolf blijft uit, minder startende bedrijven
Het CPB is iets positiever dan in juli over de ontwikkeling van de overheidsfinanciën. Dit jaar voorzien de rekenmeesters een tekort van 7,1 procent en in 2021 van 4,1 procent. In juni ging het CPB nog uit van respectievelijk 8 en 5 procent tekort. De nationale schuld neemt als gevolg van de tekorten weliswaar toe, maar blijft beneden de marge van 60 procent die ooit in het Europese Stabiliteits- en Groeipact (SGP) zijn afgesproken. De tekorten zijn wel hoger dan de 3%-grens, maar binnen Europa is eerder al afgesproken dat de overschrijdingen tijdens de coronacrisis door de vingers worden gezien.
De nieuwe CPB-raming is afkomstig uit de conceptversie van de Macro Economische Verkenning (cMEV), die het instituut ieder jaar in augustus publiceert. Het stuk geldt als basis voor de begrotingsonderhandelingen, die het kabinet de komende weken afrondt. Op Prinsjesdag komt de definitieve MEV samen met de Miljoenennota naar buiten.