Creatieve ondernemers, kunstenaars en maatschappelijke ondernemers in leegstaande winkels en kantoren in Den Bosch. Dat willen Maruja
Gutierrez en haar partner Florence Diemont van Stichting Volop Den Bosch. De Bossche vrouwen zijn al drie jaar bezig met het vullen van de leegstand. Op het ogenblik zijn ze aan de slag om 'onderdak' te vinden voor zo'n twintig projecten. Sinds dit jaar werken ze samen met gemeente Den Bosch en Stichting Ondernemersfonds Centrum 's-Hertogenbosch (SOCH). Van de gemeente krijgen ze tot 2017 66.000 euro en van SOCH 37.500 euro. Gutierrez: "Uiteindelijk willen we steeds minder afhankelijk worden van subsidies. We willen in de toekomst meer geld krijgen van initiatieven en pandeigenaren, omdat zij baat hebben bij wat onze stichting doet."
Leegstand trekt aanVolgens haar trekt leegstand leegstand aan. "SOCH steunt ons omdat de stichting ziet dat ons project werkt. Als een winkelstraat veel donkere etalages heeft, scheelt dat bezoekers. Als de zwarte gaten gevuld worden, trekt dat bezoekers én nieuwe huurders."
"Wij bieden kunstenaars en ondernemers met een klein budget een ruimte. Denk aan een handwerkclub voor mensen in de bijstand, of een kunstenaar die jonge creatievelingen een expositieruimte wil bieden. Het moet een toevoeging zijn voor de stad", vertelt Diemont. "Iemand die bijvoorbeeld een nieuw concept wil uitproberen. Maar een schoenenoutlet bijvoorbeeld kan niet."
Tegen een lage huur kunnen zij een leegstaand pand huren, met het risico dat wanneer de pand-eigenaar een huurder vindt, de creatievelingen eruit moeten.
GratisGutierrez: "Velen nemen dat risico. Zij krijgen de kans hun droom te realiseren of om gewoon te experimenteren. Voor pandeigenaren is het ook gunstig, omdat toekomstige huurders het pand kunnen bekijken zonder een afspraak te maken met de eigenaar. Zij kunnen gewoon naar binnen lopen."
Volgens haar zijn er ook eigenaren die een pand een jaar lang gratis willen 'verhuren', in ruil voor een flinke opknapbeurt.